Framtidens fiske diskuterades i Kalix

Framtidens fiske, utmaningar, samverkan, sälar och löja. Det var några av punkterna vid fiskeseminariet i Kalix. "Vi måste kroka arm", säger Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbotten.

"Min bild var att dialogen fungerar väldigt dåligt i fiskefrågor", säger Nils-Olov Lindfors.

"Min bild var att dialogen fungerar väldigt dåligt i fiskefrågor", säger Nils-Olov Lindfors.

Foto: Jonas Andersson

Kalix2020-08-22 08:21

Fiskefrågor ska inte vara armbrytning mellan yrkesfiskare, sportfiskare, vetenskap, myndigheter och regering och riksdag, det slår Norrbottens landshövding Björn O Nilsson fast.

– Vi är goda människor som menar väl, vårt ansvar är att kroka arm, säger Björn O. Nilsson.

Han berättar att han har ett stort fiskeintresse, tack vare att han redan som liten fick följa med sin far på fisketurer.

– Uppdraget är att främja Norrbottens utveckling, till det hör att främja de blå näringarna. 

Regionråd Nils-Olov Lindfors (C) instämmer:

– Jag har fått höra mycket kritik i fiskefrågorna. Min bild var att dialogen fungerar väldigt dåligt i fiskefrågor. Det kan vi ändra på och det kan vi påverka.

Han tar exemplet licensjakten som införts på säl och säger att även andra frågor är i rullning.

– Vi har en självförsörjningsgrad i länet på 25 till 30 procent, det duger inte. Fisket är en mycket viktig fråga för Region Norrbotten, säger Lindfors.

Samtliga är överens om att kommunikationen ska bli bättre och att seminariet är en väg dit. Teija Aho representerar fiskare och hon konstaterar att höstfisket närmar sig.

– Nu har vi årets viktigaste händelse, löjfisket, säger hon.

Löjfisket innebär att jakten på havets gula guld inleds. Det innebär också att fiskarna får konkurrens av sälar som lärt sig var det vankas löja.

– Sälförvaltningen är lite i sin linda än, vi ska få en bra förvaltning av gråsäl och så småningom även av vikaresäl, säger Björn O. Nilsson.  

Arbetet med att säkerställa fisket och beståndet pågår för fullt och nya modeller arbetas fram.

– Grundprincipen är att det ska finnas så mycket siklöja kvar efter fisket att inte beståndet äventyras, säger Teija Aho.

I år förväntas det bli ett fångsttak med mer fisk än förra året.

– Det är viktigt att få ut vår Kalixlöjrom på marknaden och samtidigt bevara siklöjan.

 Under fredagens seminarium i Kalix Folkets hus medverkade generaldirektören för Havs-och vattenmyndigheten Jakob Granit, kommunalråden från Kalix och Haparanda, representanter från länsstyrelsen och Region Norrbotten, samt yrkesfiskare med lång erfarenhet, samt fiskeorganisationer.  

Målet är mer fungerande fiskeregler och mer samverkan och förståelse mellan parterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!