Kalix kommun ska med start i år börja byta ut vattenmätarna hos alla abonnenter i Kalix.
Det handlar om cirka 6 000 mätare och utbytet ska ske områdesvis och etappvis.
De nya mätarna är digitala och bland annat avläsningarna kommer att ske automatiskt.
Per Nilsson, avdelningschef teknisk försörjning, samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att en preliminär tidplan för när mätarbyten sker i olika områden ska läggas upp på hemsidan så småningom och när det är dags för respektive område så kommer mer information.
– Själva mätarbytet kostar ingenting, det ingår i taxan. Det som kan leda till en utgift för fastighetsägare är om mätarplatsen inte är godkänd och det behöver anlitas en rörmokare, säger Per Nilsson som hänvisar till att fastighetsägarens skyldighet att bekosta erforderliga anordningar för uppsättning av mätare och sammankoppling med installationen i övrigt framgår i Allmänna Bestämmelser för vatten och avlopp.
– De typer av ventil och konsol som funnits långt tillbaka i tiden är inte längre godkända och har visat sig ha farliga brister i konstruktionen. Dessa kan bland annat orsaka omfattande vattenskador och saknas konsol kan dessutom vattenmätare skadas, säger Per Nilsson vidare med hänvisning till rekommendationer från Svenskt Vatten och beslut i kommunfullmäktige 2009.
Carl Otto Gählman, Framtid i Kalix, säger att "hela samhällsbyggnadsnämnden har förfarit totalt huvudlöst".
– Kalix kommun kan självklart uppdatera vattenmätarna för att lättare kunna läsa av dem, men det ska inte belasta den enskilda fastighetsägaren, det ska naturligtvis belasta hela VA-kollektivet, säger Carl Otto Gählman som anser att kommunen ska skilja på nyinstallationer som den enskilde ska betala för och uppdatering av befintlig installation.
Han håller inte med om att fastighetsägare ska betala för mätarplatser som inte är godkända.
– Mätarplatserna har ju en gång i tiden varit godkända, kommunen hade tidigare personal som läste av mätarna, säger Carl Otto Gählman som varit i kontakt med SKR och fått beskedet att saken inte prövad.
Stig Karlsson, S, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, protesterar mot beskrivningen att "nämnden förfarit huvudlöst".
Han hänvisar till en revidering i EG-direktivet, som föranledde ny lagstiftning och där regleras att fastighetsägaren ska stå för visa delar.
– Vi kan inte säga "fastighetsägarna i Kalix ska befrias från det", det går inte, säger Stig Karlsson.