På söndagsmorgonen startade trålfisket efter siklöja och avslutades för dagen klockan 14. Vid 16:30 var Guldhavens fisk på fabriken i Kalix.
– De första 20 personerna som gallrar började klockan 17 och klockan 18:00 kom hela gänget som skulle klämma, så har de klämt ända till 06:00 i morse, säger Sofia Åström, försäljningschef vid Guldhaven Pelagiska, på måndagsmorgonen.
Klockan 6:30 var första burken med Kalix löjrom klar vid fiskfabriken.
– Det är rekordtidigt, vi brukar sitta till 16.00 dagen efter men vi hade jättebra personal. Allt fungerade klockrent, så det gick snabbare än vi trodde.
Totalt räknar försäljningschefen att det är cirka 90 personer hos dem som jobbar med löjromen på olika sätt. En av de som kommit tillbaka i flera år är Nadja Oustinova.
– Det är faktiskt jätteroligt att vara igång, vi har roligt på jobbet. Vi skrattar och sjunger, säger hon.
På stationen som Nadja tillhör packas löjromen i burkar. Musik spelas i lokalen och de anställda väger varje burk för att få till exakt rätt mängd.
– Vi jobbar tillsammans som ett lag, säger hon.
2010 blev Kalix löjrom Sveriges första livsmedel att skyddas enligt EU:s ursprungsmärkning Skyddad ursprungsbeteckning.
För att få kallas Kalix löjrom måste fisket och framställningen uppfylla vissa kriterier. Namnskyddet reglerar att Kalix löjrom måste komma från området mellan Haparanda och Piteå samt uppfylla vissa kvalitetskrav. Rommen måste exempelvis tas ut för hand, den ska också vara beredd inom 24 timmar från det att fisken landat.
Sofia Åström var på plats när båtarna anlände till hamnen i Storön på söndagseftermiddagen. Första dagen är alltid lite speciell, säger hon.
– Det är lite pirrigt och lite förväntansfullt, lite högtidligt på något sätt.
I år har Havs- och vattenmyndigheten beslutat att tillåta en fångst på högst 800 ton, vilket är nästan en fördubbling mot förra årets fångsttak på 454 ton. Försäljningschefen tror att det kommer att ta mellan 10-12 dagar innan taket är nått, beroende på hur fisket går.
– Vädret har också jättestor betydelse så det inte blir någon höststorm eller så, för då måste vi pausa. Allt har väldigt stor betydelse, igår var optimala förhållanden, säger hon och fortsätter:
– Det var jättefin sort på fisken, den var stor, det var mogen rom, det var jättelite strömming. Fisken var riktigt fin.