Britt-Inger Nordström (S) står bakom motionen med bland annat följande innehåll:
”Rekrytering av nya politiker har successivt försvårats generellt och partierna har drabbats av avhopp under pågående mandatperioder. Detta är en fara för demokratin framledes. Det är också viktigt att en nyrekryterad politiker känner att man hamnar i rätt del av kommunpolitiken, för att undvika att nya politiker hoppar av sina uppdrag.”
Förslaget är att varje enskild nämnd ska ta emot lärlingar, som ska få stöd av en handledare som är ordinarie ledamot i den aktuella nämnden.
Lärlingen ska ha yttranderätt men inte rösträtt.
Idén är att lärlingen får prova på politikerrollen och se om hon eller han har hamnat i rätt del av kommunpolitiken.
Tjänstemannaförslaget är att avslå motionen med motiveringen att det faller utanför den kommunala kompetensen att skola in människor till förtroendeuppdrag de inte är valda till.0
”Det faller på varje parti att utbilda sina medlemmar och nominera lämpliga kandidater till kommunala förtroendeuppdrag. Det kommunala partistödet är förenligt med dessa ändamål" står det i utredningen.
Vidare: "Först efter att ha klarat sedvanliga partiinterna selektionsprocessen och sedan ha valts av fullmäktige till ett eller flera förtroendeuppdrag kan kommunens egna utbildningsinsatser aktiveras för den enskilde” summeras förslaget i tjänstemannaskrivelsen.
På måndag har politikerna i kommunfullmäktige frågan på bordet.