Ordföranden: "Jag jobbar gratis minst halva tiden"

Politikerna i Kalix vill höja sina arvoden och största höjningen föreslås ordföranden i fritids- och kulturnämnden få. "Dagens arvode är skamligt lågt, det innebär att jag jobbar gratis minst halva tiden" säger Britt-Inger Nordström (S), ordförande fritids- och kulturnämnden.

"Det är hög tid att vi höjer arvodet för den som ska fortsätta med det här uppdraget, det ska vara möjligt att bedriva politik, kulturen är enormt viktig för samhället" säger Britt-Inger Nordström.

"Det är hög tid att vi höjer arvodet för den som ska fortsätta med det här uppdraget, det ska vara möjligt att bedriva politik, kulturen är enormt viktig för samhället" säger Britt-Inger Nordström.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-02-03 05:44

Förslaget om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda innehåller en rad förändringar, här är huvuddragen:

- Kommunstyrelsens ordförande - kommunalrådet - föreslås få en arvodeshöjning från 80 procent till 90 procent av inkomstbasbeloppet (71 000 kronor år 2022), vilket med nuvarande nivå på inkomstbasbeloppet innebär en höjning från 56 800 kronor i månaden till 63 900 kronor i månaden.

- Arvodet för ordförande i socialnämnd, utbildningsnämnd, samhällsbyggnadsnämnd och för vice ordförande i kommunstyrelsen höjs från 40 procent till 45 procent av inkomstbasbeloppet (IB) månatligen, från 28 400 kronor i månaden 31 950 kronor i månaden.

- Arvodet för ordföranden i fritids- och kulturnämnden höjs från årsarvodet 160 procent av IB till 25 procent av IB månatligen, alltså från 113 600 kronor per år till 17 750 kronor i månaden.

- Årsarvodet för valnämndens ordförande höjs från 22,5 procent till 23 procent av IB, från 15 975 kronor till 16 330 kronor.

- Årsarvodet för vice ordförande i kommunfullmäktige höjs från fyra procent till tio procent av IB, från 2 840 kronor till 7 100 kronor och för andre vice ordförande i kommunfullmäktige från fyra till fem procent av IB, från 2 840 kronor till 3 550 kronor.

- Årsarvode för ordförande i kommunala bolag höjs från 80 till 90 procent av IB, från 56 800 kronor till 63 900 kronor.

I reglementet ingår att månadsarvoderade med 45 procent eller mer inte har rätt till förlorad arbetsförtjänst för kommunala uppdrag.

Britt-Inger Nordström säger att höjningen är nödvändig.

– Dagens beräkningar är från så långt bak i tiden att ingen minns ens hur man räknade ut dem. Det är hög tid att vi höjer arvodet för den som ska fortsätta med det här uppdraget, det ska vara möjligt att bedriva politik, kulturen är enormt viktig för samhället, säger Britt-Inger Nordström som fortsätter:

– Dagens arvode är skamligt lågt, det innebär att jag jobbar gratis minst halva tiden. Om vi jämför fritids- och kulturnämnden förr och nu så är nämndens uppdrag ett helt annat och mycket större nu, det är mycket mer omfattande med exempelvis uppdrag inom folkhälsan samt att vi också har driften av Folkets hus, uppdrag inom turism och annat.

Är den nya föreslagna nivån, 17 750 kronor i månaden, rätt arvode?

– Det är på gränsen till minimal nivå, säger Britt-Inger Nordström.

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) säger att det är praxis att ta de nya arvodena inför en ny mandatperiod.

– Ingen vet vem som styr eller sitter på olika positioner efter valet, det är mycket svårare att ta sådana här beslut när posterna är tillsatta.

Höjningen för kommunalrådet - kommentar?

– Jag har ingen kommentar, gruppen som jobbat med frågan har kommit fram till det förslaget, säger Tommy Nilsson som apropå den föreslagna höjningen för fritids- och kulturnämndens ordförande säger att den baseras på intervju om uppdragets omfattning och i övrigt hänvisar till Maud Lundbäck (S) som har varit ordförande i den politiska beredningen som jobbat med hela frågan.

Norr Media har sökt Maud Lundbäck, tyvärr utan att lyckas nå henne.

Kommunfullmäktige ska ta ställning till förslaget om nya ekonomiska ersättningar till förtroendevalda på måndag.

Politikerarvodena

En tillfällig politisk beredning har haft uppdraget att ta fram en målbild över framtida politisk organisation och politiska arvoden i Kalix kommun.

Först ut att beslutas om var att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 41 till 37 ledamöter och nästa del är alltså arvodena och ersättningarna.

Kommunstyrelsen har sagt ja till förslaget, som kommunfullmäktige nu ska ta ställning till.

Förslaget är att förändringarna ska gälla från och med den 1.1.2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!