Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare, avdelningen för sjukförsäkring, Försäkringskassan, berättar hur hanteringen generellt sett ser ut i ärenden som rör sjukskrivningar och sjukpenning.
Hon har – som efterfrågat – fått frågorna via mail och svarat via mail.
Är det vanligt att ni utan förvarning omprövar en pågående sjukskrivning och sjukpenning, om ja, varför?
– Nej, det skulle jag inte säga. Normalt ska en person förvarnas, svarar Terese Östlin.
Brukar ni ringa och meddela personen i fråga att det är hens sista dag med sjukpenning, om ja, varför?
– Innan Försäkringskassan fattar ett beslut om att en person inte längre har rätt till sjukpenning ska han eller hon normalt informeras om det och få möjlighet att lämna synpunkter på Försäkringskassans bedömning och det underlag som ligger till grund för den. Normalt får en person 14 dagar på sig att lämna synpunkter och under denna tid får personen vanligtvis sjukpenning, uppger Terese Östlin som vidare förklarar att sjukpenning kan betalas ut som längst till och med den dagen som Försäkringskassan beslutar att en person inte längre har rätt till sjukpenning, även om sjukskrivningen gäller längre.
"Samma dag som beslutet fattas skickas ett skriftligt beslutsbrev till personen. Men för att personen ska känna till att beslutet har fattats och direkt kunna agera för att inte gå miste om inkomst, ringer Försäkringskassan också personen"" skriver Terese Östlin.