Driven företagare går sin egen väg

Efter en vistelse i Colombia sa Veronika Utterström upp sig från sitt jobb som gruppchef inom polisen och bestämde sig för att satsa på sitt företag inom träning och hälsa. "Jag tycker att man ska våga följa sina drömmar", säger hon.

"Det är viktigt att våga tänka större, våga prova sig fram och se vad som fungerar för en. Det är någonting jag verkligen trycker på. Jag tycker att man ska våga följa sina drömmar", säger Veronika Utterström.

"Det är viktigt att våga tänka större, våga prova sig fram och se vad som fungerar för en. Det är någonting jag verkligen trycker på. Jag tycker att man ska våga följa sina drömmar", säger Veronika Utterström.

Foto: Bones to be alive

Kalix2022-06-10 09:00

Företaget Bones to be alive har en bred verksamhet med fokus på holistisk hälsa med stor del i naturen. Med en yogastudio som bas fokuserar Veronika Utterström också på exempelvis personlig träning, kurser i stresshantering, mental träning, kostrådgivning, löpcoachning, mindfulness, meditation och föreläsningar inom personlig utveckling. Tanken är att det aktiva och det lugna hör ihop som yin och yang, berättar hon.

– Namnet Bones to be alive kom till mig när jag mediterade i Portugal för flera år sedan. Jag var där på en yogalärarutbildning och då bestämde jag mig för att satsa på min dröm. Bones, skelett, förknippar många med död, men bones – det är ju liv. Många livsavgörande processer finns i vårt skelett. Mitt företag är ett verktyg för livsavgörande processer för den som vill lära sig mer om sig själv.

Träningen är ett stående inslag i Veronica Utterströms liv. Hon är uppvuxen i Kalix, med närhet till naturen, och har alltid varit en aktiv person som åkt skidor, sprungit, gått på gym samt ridit. Redan som ung började hon också intressera sig för gruppträning – och var snart den som höll i passen.

– Ända sedan jag var 16 år har jag undervisat i träning och hälsa, säger hon och berättar att hon var med och frontade gruppträning i Kalix kommun.

Som 25-åring, efter att ha varit träningsinstruktör under ett antal år, startade hon den ekonomiska föreningen Träningskompaniet, tillsammans med två andra kvinnor som hade samma intresse för träning och hälsa. Men hon såg inte den ekonomiska föreningen som en huvudsaklig inkomstkälla. Hon var utbildad träningsinstruktör, men ett par andra utbildningar kom emellan. Först studerade hon till och arbetade som IVA-sjuksköterska och efter ett antal år hägrade i stället en annan bransch. 2004 började hon på polisutbildningen och i sitt yrke som polis blev hon så småningom yttre befäl och sedan gruppchef i sitt distrikt.

Under tiden höll hon i träningspass.

– Jag började känna att jag inte ville vara mainstreamgruppträningsinstruktör. Jag hade gått träningsutbildningarna som fanns och hade en bra kunskap och erfarenhet. Vid den tiden hade jag ett större intresse för mindre grupper och att jobba mer individuellt och personligt. Det var då jag startade min enskilda firma.

Hon klev således av Träningskompaniet och startade Coach v – personligare träning.

Efter många år av hård träning och aktiviteter som exempelvis Vasalopp och bergsbestigningar, började hon så småningom söka sig till ett helhetsbegrepp där både fysisk och psykisk hälsa är viktig.

– Det blev yoga, meditation och löpning, samt vandring i fjällen. Stillhet fick lika stor plats som det aktiva, det var en enormt stor förändring, säger hon och berättar att hon gick sin första yogautbildning 2013.

– Det är ett av mitt livs bästa beslut.

Reaktionerna från omgivningen när den hårt tränande äventyrstypen började med yoga och meditation var inte alltid uppmuntrande, berättar hon.

– Många hade åsikter i frågan. Jag fick ett visst motstånd från min omgivning. Ett flertal personer hade satt mig i ett fack, att "vara en sådan som inte höll på med yoga", men jag kände att jag var hemma och kunde vara mig själv på riktigt. Yogan har verkligen lärt mig att varje detalj är viktig, att stanna av och vända blicken inåt, säger hon och fortsätter:

– För sju år sedan startade jag den första riktiga yogastudion i Kalix, Heavens yoga, tillsammans med en annan delägare, men efter en kort tid hoppade hon av. Jag fortsatte driva yogastudion själv och bytte namn till Bones to be alive, säger hon och berättar att företaget senare har gjorts om från enskild firma till aktiebolag.

Ungefär samtidigt slutade hon hos polisen. Hon trivdes bra med sitt jobb som gruppchef i Luleå och Boden och är tacksam för den tid hon haft där, men hon kände att det fanns någonting annat som lockade.

– Det var efter ett polisuppdrag i Colombia som jag tog beslutet att säga upp mig. Jag ställdes inför tuffa frågor om livet där och kände att jag måste leva än mer nu. Jag hade jobbat som gruppchef i åtta år och drivit företag samtidigt som jag har familj. Nu ville jag vara mer fri, säger hon och uppmuntrar alla att gå sin egen väg.

– Det är viktigt att våga tänka större, våga prova sig fram och se vad som fungerar för en. Det är någonting jag verkligen trycker på. Jag tycker att man ska våga följa sina drömmar.

För henne börjar hållbarhet i mångt och mycket inom varje individ, med hur en person mår och tar hand om hela sin hälsa.

– Vi människor behöver vara delaktiga i vår inre och yttre hälsa. Med Bones to be alive vill vi göra skillnad, för ett mer hållbart samhälle tillsammans med andra, säger hon och fortsätter:

– Ju mer en person kopplar in till sig själv och förstår sin del av helheten och den yttre världen, desto mer kan fokus på hållbarhet för miljön stärkas. Allt hänger ihop.

Med uppsägningen kunde hon satsa helt och hållet på sitt företag, men då kom corona och satte käppar i hjulet. Hon bestämde sig för att hoppa in som IVA-sjuksköterska och la till det som verksamhetsområde i sitt bolag för att rädda det under pandemin.

Nu har hon återigen kunnat satsa på kärnverksamheten träning och hälsa. Hennes vision är att Bones to be alives koncept ska växa med många olika verksamheter under samma tak för att kunna erbjuda hjälp till så många människor som möjligt.

– Min dröm är att företaget ska bli ett utbildningscenter för hälsa och träning dit många olika målgrupper kan vända sig. Många som söker sig till mig är personer som inte känner att de fått tillräcklig hjälp i traditionell sjukvård, säger hon och tillägger att hon tycker det är viktigt att också hjälpa personer som inte har ekonomiska möjligheter.

– Jag avsätter alltid en viss pott i budgeten för de som inte kan söka sig till mig på grund av ekonomiska skäl. I mitt polisiära yrke har jag sett många som saknar ekonomiska möjligheter eller kontakter. Jag vill fylla det glappet som jag upplevde under mina år inom polisen där samhället inte riktigt räckte till, vara en form av länk i den kedjan. Därför avsätter jag tid och pengar, ibland själv och ibland i samarbete med andra företag, för att hjälpa till. Jag vill att man hjälps åt att sprida budskapet om hälsa, träning och välmående, säger Veronika Utterström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!