Förening får inte överklaga järnvägsbeslut
Förvåningen är stor hos medlemmarna i intresseföreningen Mellan spåren Stenbäcken-Djuptjärn efter att regeringsrätten avvisat deras överklagan angående järnvägsplanen förbi Kalix.- Vi anses inte ens ha rätt att överklaga. Det tas större hänsyn till en blomma än till boendemiljön, säger ordförande Stig Wass.
Stig Wass har många frågor, bland annat hur Banverket ska lösa övergången mellan Stenbäcken och Djuptjärn. Samtidigt undrar han vad konsekvenserna blir vid en eventuell urspårning med husen så nära järnvägen. FOTO: K-L SUNDQVIST
Foto: K-L Sundqvist
Regeringsrätten har beslutat om en maxgräns för buller genom det aktuella bostadsområdet
i samband med upprustningen av Haparandabanan. Beslutet lyder att inga boende ska utsättas för en ljudnivå som överskrider 70 decibel utomhus vid uteplats och att målsättningen ska vara maximalt 45 decibel inomhus nattetid.
- För det första tycker jag det är märkligt att intresseföreningen inte får överklaga. Den ska ha funnits i minst tre år och ha minst
3 000 medlemmar, men hur ska vi veta tre år i förväg att de ska bygga en järnväg? Och hur ska vi få ihop 3 000 medlemmar? undrar Wass.
Banverket bestämmer
Han fortsätter:
- Det verkar också som att Banverket ska bestämma på vilken sida om huset vi ska ha uteplatsen. Bygger vi på sidan mot järnvägen så håller inte 70 decibel, då kanske det i stället handlar om 90 decibel.
Samtidigt tycker Stig Wass att det är märkligt att Banverket fört samtal med intresseföreningen, när den enligt Regeringsrätten, inte har något berättigande.
- I somras, när jag låg i Byske med husvagnen, så kom tre eller fyra personer från Banverket ner och bad oss ta tillbaka vår överklagan. Vi gick inte med på det, men bara tre veckor senare kom besked från Regeringsrätten att vi inte får överklaga.
Wass har överklagat även som privatperson, men fått samma svar.
- Man upplever att det tas större hänsyn till en orkidé ute i skogen eller ett fågelbo än till människor, säger Stig Wass.
Inlösta hus
Banverket har redan löst in många hus längs järnvägen i Stenbäcken och Djuptjärn.
- Jag tror att det rör sig om ett 20-tal hus till en kostnad av cirka 15 miljoner kronor, säger Stig Wass som tycker att Banverket varit generöst mot dessa villaägare.
- Det är bra.
Stig Wass har ingen exakt siffra på hur många hus som berörs.
- Jag uppskattar att det rör sig om 50 till 60 hus.
Boendemiljön
Enligt planerna kan det i framtiden komma att passera 24 tåg som är 750 meter långa per dygn och med en hastighet av 100 kilometer i timmen.
- I dag är det här en mycket bra boendemiljö. Personligen accepterar jag dagens situation och jag skulle väl också kunna acceptera framtidens, men inte med den hastigheten på tågen. Det är ju bara boendemiljön vi vill värna, men med så långa och tunga tåg dundrande förbi så är risken för buller och vibrationer väldigt stor, säger Stig Wass.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!