Flickorna välkomnar gratis mensskydd i skolan

Utbildningsnämnden i Kalix har fattat beslut om att dela ut gratis mensskydd till skolungdomar. Nu är tampongautomaterna på väg.

Alice Johansson, 17 år, tycker att politikerna tog ett bra beslut när de bestämde att det ska finnas gratis mensskydd i skolan.

Alice Johansson, 17 år, tycker att politikerna tog ett bra beslut när de bestämde att det ska finnas gratis mensskydd i skolan.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2021-09-25 10:00

– Jag tycker det är ett bra initiativ. Vi tjejer har ju inte valt själva att vi ska behöva lägga pengar på mensskydd, säger Alice Johansson, 17 år, på Furuhedsskolan.

Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden i Kalix, berättar att initiativet kom från nämndens vice ordförande Viktoria Wikström (S).

– Det lyftes i vår samverkansgrupp i S, V och Mp och alla tyckte spontant att det var en bra idé, berättar han.

Beslutet togs i slutet av augusti.

Det finns olika skäl till att man vill erbjuda flickorna gratis mensskydd och såvitt han känner till är Kalix kommun först ut i Norrbotten.

– Dels har det att göra med att vi ser att det blir en viss frånvaro för att man känner sig obekväm, framförallt runt debuten av mensen. Men det är också en rättvisefråga. Vi ska se till att alla elever känner sig så bekväma och trygga som möjligt i skolan, säger Sven Nordlund.

Vad blir kostnaden?

– Den är svårberäknad, för vi kan inte riktigt bedöma hur många som kommer att nyttja lösningen, men det är inga enorma kostnader. Kanske någonstans mellan 30 000 och 60 000 kronor per år.

Automaterna ska sättas upp så att de inte blir utsatta för sabotage i närheten av lärarrum och elevhälsa, lite undanskymt för att värna om tjejernas integritet.

Blir det olika typer av mensskydd?
– I automaterna finns bara tamponger, men man kommer att kunna begära ut bindor hos elevhälsan, säger han och fortsätter:

– Som du förstår är jag inte expert på ämnet, men trots det så tycker jag det är en bra grej. Det är viktigt att vi ser till att alla är så mycket som möjligt i skolan.

Det blir högstadiet och gymnasiet som ska utrustas med automaterna. Skolchefen Charlotte Sundqvist berättar att hon nyss har fått leveransbesked från DHL och att de är på väg. 

Även hon tycker det är en bra idé.

– Framför allt ur ett jämställdhetsperspektiv. Tjejer ska inte behöva känna sig oroliga om de har glömt sina skydd eller om mensen kommer plötsligt.

Tidigare har man kunnat gå till skolsköterskan om det har krisat, berättar hon, men nu ska mensskydden placeras så att det är enkelt och tillgängligt att få tag i dem och inte inlåsta. 

En viss oro har hon känt ändå i förväg.

– Det är ju att killarna tycker det är skithäftigt och tar ut tamponger och leker med dem. Men jag har pratat med företaget som säljer apparaterna och deras erfarenhet är att det klingar av ganska snabbt.

Även på mellanstadierna ska det finnas gratis mensskydd, berättar hon, dit köper man istället bindor.

– Det finns inte någon automat för bindor ännu, men det blir också intressant för oss den dagen de tar fram en sådan.

Hur funkar automaterna?

– Man trycker på en knapp och så kommer det ut en tampong. Sedan går det inte att få ut någon mer på fyra minuter. Så det är inte meningen att man ska kunna tömma automaten. Jag har beräknat att man kanske använder två tamponger per dag under den tid man har mensvecka, säger Charlotte Sundqvist.

Vi träffar några flickor i trean på Furuhedsskolan. De välkomnar alla initiativet och tror också att det kan öka skolnärvaron.

– De som är yngre kan ju känna sig lite mer osäkra i det här. Om de får första mensen kanske de inte vill gå till skolan för att de känner sig otrygga och kanske inte har mensskydd själva, säger Alice Johansson.

Hade det inte behövts bindor i automaten också?

– Det är klart att det hade varit bra med båda, men det här är åtminstone ett steg på vägen.

Mens

I vilken ålder mensen kommer skiljer sig från person till person. 

De flesta brukar få mens någon gång i 12–14-årsåldern, men du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel.

Första mensen kan komma som en överraskning.

Mensen kommer oftast en gång i månaden. De flesta blöder i tre till sex dagar.

Under en mens är det normalt att blöda mellan 20–80 milliliter blod.

Det är vanligt att få ont när mensen kommer, särskilt bland unga.

Källa: Umo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!