Under kulturarvsdagen hösten 2017 var det en föreläsning och bildvisning om "samhället Töre förr" hos ABF i Töre.
– Människor som var med på träffen hade själva jobbat i Törefors eller kände någon som hade jobbat där och det fanns ett stort intresse för att ta reda på mer. Omkring 15 personer kom att vara med i studiecirkeln, med regelbundna träffar under tre års tid, säger Karin Lundström, verksamhetsansvarig vid ABF Töre, som fortsätter:
– Det som fanns i skriven form och fotografierna fanns utspridda på olika ställen, nu finns ett samlat material om Törefors. Målet har varit att dokumentera viktig och betydelsefull historia om området, också om levnads- och arbetsvillkor för att bevara kunskaperna om kulturarvet till kommande generationer. Flera av dem som varit med i arbetet har tyvärr hunnit avlida under de här åren. När en människa avlider är det som att ett helt bibliotek som brinner ned.
Ute i Törefors/Sandholmen fanns det ungefär fram till mitten av 1900-talet en stor industri, sågverk, där omkring 300 människor arbetade. Där fanns många bostadshus, skola, affär och en herrgård. Samhället livnärde en stor del av bygdens befolkning.
Sly och björkskog har tagit över där sågverket och arbetarbostäderna en gång fanns.
Karin Lundström gläds över att boken är på väg, om än boksläppet - med hänvisning till pandemin - blir en digital presentation.
– Äntligen! Många har frågat efter boken. Det känns fantastiskt att den är klar.