Utbildningsnämnden har haft gymnasieskolans utbud för kommande läsår på bordet.
Nytt jämfört med föregående år är två nya lärlingsutbildningar:
Handels- och administrationsprogrammet med inriktning mot handel och service samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot kök och servering.
Lärlingsutbildning innebär att eleverna är ute på ett eller flera företag minst halva studietiden och resterande tid i gymnasieskolan för att läsa de gymnasiegemensamma ämnena.
”Det är självklart bra att försöka tillmötesgå näringslivets önskemål” säger Charlotte Sundqvist.
– Det känns kul att kunna erbjuda utbildningarna eftersom Kalix har varit lite fattigare vad gäller det som traditionellt lockat flickor jämfört med det som traditionellt lockat pojkar. Det vore roligt om vi fick sökande så att vi kan starta utbildningarna, säger Charlotte Sundqvist som dementerar fördomen om att lärlingsspåret skulle vara ett enklare program.
– Lärling ställer höga krav på studenterna, bland annat när det gäller initiativ.
En annan förändring kommande läsår är att Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning anläggningsfordon (maskinförare) läggs vilande.
– Det är ett minskat intresse för inriktningen, säger Charlotte Sundqvist som tillägger att det inte går att se en tydlig trend mellan studieförberedande kontra yrkesförberedande program i Kalix.
– Industriprogrammet har ett uppsving, men det har även Samhällsprogrammet som har gått om Naturvetarprogrammet i popularitet.
”Det var oerhört stor konkurrens för att komma in på Samhällsprogrammet föregående läsår” säger Charlotte Sundqvist.
Den sist intagna på Samhällsprogrammet hade då 247,5 meritpoäng, vilket är en mycket hög siffra.
– Det är både och med den saken. Vi vill inte att eleverna ska bli mer stressade, men det är bra att de har fokus på vad de vill göra. Samhällsprogrammet har inte varit jättepoppis, så där har det verkligen svängt. En förklaring kan vara att vi inte vet vilka krav som kommer och därför väljer att utbilda oss brett, säger Charlotte Sundqvist.