Fler får prata finska

Kalix kommun vill värna minoritetsspråken. Nu blir meänkieli och finska gångbart överallt.

Kalix2011-01-06 11:28

– Hei, voitko auttaa minua?
Det är finska och betyder ”hej, kan du hjälpa mig?”.
Det blir en fullt fungerande fras för finsktalande, i kontakterna med Kalix kommun som blir förvaltningsområde för finska och meänkieli.
Det var i februari 2010, alltså för knappt ett år sedan, som finska intresseföreningar, Nederkalix församling och Kalix sjukhus uppvaktade dåvarande kommunalrådet Robert Forsberg (S).
Idén: Att göra Kalix kommun till ett förvaltningsområde för båda språken.
Det innebär att språken klassas som minoritetsspråk, den praktiska innebörden är att kommunen tar på sig att värna språkens ställning samt att de är skyldiga att tillhandahålla finsktalande och meänkielitalande personal eller tolk.
– Vi hittar inte på något som inte redan finns i kommunen. 1 833 personer eller 17,3 procent av människorna i Kalix kommun i åldern 16-64 år är födda i Finland eller har minst en förälder som är född i Finland, sade Kirsi Gustafsson, diakon i Nederkalix församling, då till NSD.

Samarbete
Från och med den 1 februari 2011, alltså kommande månadsskifte, är kommunen förvaltningsområde för språken.
Då ska människor kunna använda finska eller meänkieli i alla sina kontakter med kommunen.
Då ska allt från barnomsorg till äldreomsorg, helt eller delvis, på dessa språk kunna erbjudas.
Vad händer nu?
– Nu ska vi träffa företrädare för finska föreningar i Kalix och höra vad de har för förväntningar, sedan jobbar vi vidare utifrån det, säger Monica Westman som är kommunens kontaktperson för satsningen.
Vad är viktigast?
– Det primära är att utse kontaktpersoner som kan dessa språk, vid förvaltningen, så att alla vet vilka de kan vända sig till.
Trendbrott för vikande befolkningsutveckling?
Monica Westman säger att en översiktlig analys visat att det finns omkring 3 000 personer i Kalix som har finska eller meänkieli i sitt liv, på ett eller annat sätt.
– Det är ett väldigt positivt och spännande jobb, att få vara med och utveckla detta.
Kalix kommun får, i likhet med alla kommuner som bildar förvaltningsområden, ett årligt statsbidrag på 1,2 miljoner kronor för att täcka kostnaderna.
Vad tror du att detta kommer att innebära för Kalix kommun?
– Jag tror på positiva effekter. Jag är själv från Haparanda och vet att många upplever att det är lätt att bo där tack vare tillgången till språken. Om vi också kan erbjuda det så kanske människor lika gärna väljer att bosätta sig i Kalix, säger Monica Westman.
Kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) hoppas och tror också på en positiv utveckling för kommunen i och med denna satsning:
– Det känns bra att vi kan vara ett föredöme på detta område.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om