– Yrkesfisket har varit väldigt viktigt för Kalix och här finns epoken bevarad. Nu känns det oklart hur det kommer att gå med fisket framöver med de nya kvoterna, säger Margith Burman, och menar att muséet därför blir ännu viktigare.
Idén om ett fiskmuseum föddes i samband med att hennes pappa, som var fiskare till yrket, dog. Sommaren 1994 åkte Margith och hennes syster Märta Forsberg runt till gamla fiskare och samlade in redskap att visa upp i muséet, som kom till i samband med att kommunen rustade upp Kalixkajen där det ligger. Där finns två båtar, flera nät, håvar, kläder och andra redskap som använts förr i tiden. Placeringen nära campingen gör att många campinggäster, särskilt norrmän, kommer förbi:
– De brukar vara mycket intresserade. De har ju mycket fiske där också, men de kanske har gjort på andra sätt, säger hon.
Skolklasser brukar också besöka muséet och Margith har tidigare varit handledare åt ungdomar som praktiserat på där och lärt sig guidning:
– Det har varit väldigt uppskattat av eleverna, de brukar lära sig mycket. Jag tror det är helt annorlunda att komma hit och se föremålen än att läsa om fisket och se redskapen på bild i en bok, säger hon.
Muséet är öppet ett par gånger varje sommar, alltid på nationaldagen och på nationalälvdagen (15 augusti). I juli månad har musikkafékvällar anordnats vid muséet på onsdagar och i 20-årsfirandet deltog ett hundratal personer. Framöver hoppas Margith Burman att yngre krafter som är engagerade i muséet ska hålla det igång, att kommunen kommer att hjälpa till tror hon inte.