Maria Vanhapiha Sehlberg har arbetat i projektet sedan våren 2013 och arbetet pågår också hela år 2014.
Pågående arbete är samarbete skola och förskola, som innebär att äldre elever besöker förskola och läser sagor för barnen, nya böcker däribland en sångbok, appar som stimulerar språken till lärplattorna, sago- och lekstunder på tre språk samt skyltningar på finska och meänkieli och föreläsningar.
Språkpaket på finska respektive meänkieli har tagits fram - det finska via Sverige-finska ungdomsförbundet som hade ett färdigt paket medan Kalix kommun själv fått sätta ihop paketet på meänkieli - och paketen finns numera att hämta på Familjens hus.
– Språkpaketen på Familjens hus är för blivande eller nyblivna föräldrar, övriga kommer att kunna få dem via förskolorna, säger Maria Vanhapiha Sehlberg.
"En enorm rikedom"
Det har inte alltid varit självklart att ge barnen finskan eller meänkielin i Sverige, numera står det klart att fördelarna med tvåspråkighet är många.
– Tvåspråkighet gör det lättare att lära andra språk, att lära annat, gör barnet mer flexibelt, ger bättre arbetsminne, bättre abstraktionsförmåga och ökar kreativiteten, säger Maria Vanhapiha Sehlberg som är gymnasielärare och har arbetat som modersmålslärare på alla stadier i skolan och sett att tvåspråkigheten verkligen är en tillgång.
Det faktum att Kalix är förvaltningskommun antas också ha getts språken en statushöjning.
– Det känns som att det finns ett ökat intresse, säger Maria Vanhapiha Sehlberg som själv har med sig finskan från barnsben.
– En enorm rikedom! Det är viktigt för min identitet och jag är stolt över mina rötter. Jag kan tänka på flera olika sätt och har stor nytta av det.
Förskoleverksamhet på minoritetsspråken
Närmast ska en undersökning ge svar på hur stort intresset är, för förskolor där barnen har verksamhet på finska och meänkieli.
– Jag tror inte att det finns underlag för förskola helt på finska eller meänkieli, men kanske för avdelningar där delar av verksamheten är på språken. Det går redan att få detta på förskolorna i Djuptjärn, Grytnäs och Ytterbyn samt på Lyran och Nystads. I rekryteringsarbetet till förskolorna kommer språkkunskaperna att vara meriterande, säger Maria Vanhapiha Sehlberg.