Johannisbergs ungdomshem i Kalix byggs ut och står inför att rekrytera ett 40-tal anställda det kommande året. Det innebär att Johannisbergs ungdomshem, i folkmun kallad "JB" blir en av Kalix största arbetsgivare. Utmaningen enligt institutionschef Tomas Fjellvind är att hitta "rätt personal".
På Johannisberg vårdas ungdomar som har begått allvarliga brott och dömts av domstol till sluten ungdomsvård, enligt lagen om LSU och LVU, lagen om vård av unga.
Statens institutionsstyrelse (SiS) uppdrag är att ansvara för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.
Myndighetens uppdrag är att skapa förutsättningar för ungdomarna att leva ett liv utan missbruk eller kriminalitet. Verksamheten är uppdelad i tre grenar. Vård av unga (LVU), missbruksvård av vuxna (LVM) samt sluten ungdomsvård (LSU).
Johannisbergs ungdomshem omfattar verksamheterna i Kalix och i Sävast med totalt ett hundratal anställda varav 65 i Kalix och 40 i Sävast.
I Kalix finns 18 platser, efter utbyggnad som pågår finns 32 platser. Utbyggnaden förväntas vara färdig i år och då kommer ett drygt 100-tal att arbeta vid JB i Kalix.
”SiS vision är att vi ska vara en plats för förändring”, uppger Jan-Eric Josefsson tillförordnad generaldirektör i skriften ”Ville inte gå snett” där ungdomar själva skriver om förståelse, vägval och att börja tro på sig själv, på en framtid. Men också om självhat, vuxna som sviker eller finns där och ibland om hur allt gick snett.