Fågelskådning i rugg-väder
Svanar, trastar, kråkor, skrakar och gräsänder. I helgen var det dags för den världsomfattande fågelskådardagen, "World birdwatch day", vilken uppmärksammades på flera orter i länet.- Vi räknar varje år och ser därför snabbt förändringar, säger fågelskådaren Thore Alm.
Truten kan se allt annat än vacker ut under sina tre första levandsår. "Det brukar ringa till mig om konstiga fåglar och då är det ofta en trut", säger Thore Alm.
Foto: linda danhall
Birgitta Landberg och Thore Alm står med kikarna i handen och spanar över vattnet. En svart skugga kommer svepande och landar på en lyktstolpe. Fågeln nickar med huvudet mot fågelskådarna och kraxar.
- Titta, där kom en kråka och pratar, säger Birgitta Landberg.
Kommunicerande fåglar
Syftet med fågelskådardagen är att sprida kunskap, se förändringar och förbättra fågelskyddet. Så många som tolv procent av världens fågelarter finns med på den globala hotlistan.
I räkningen deltar Norrbottens ornitiologiska förening med sina 400 medlemmar. De fåglar som räknas rapporteras in till föreningen för sammanställning. Förra året räknades 258 arter i Sverige.
- En sådan här dag är det de riktiga entusiasterna som är ute, säger Thore Alm och syftar på det ruggiga vädret med blåst och en och annan regndroppe.
Förändringar över tid
Någonting som märks tydligt är att flyttfåglarna stannar längre. I lördags såg Birgitta Landberg en hussvala.
- Det är otroligt, de är insektsätare och tar bara de insekter som flyger i luften. Hussvalan brukar flytta i augusti, senast i början av september. Sångsvanen, som i antal ökat dramatiskt, kan stanna ända till november. Det är märkligt. Förr var sångsvanen en mycket skygg fågel som man fick söka i otillgängliga trakter, men nu är de väldigt tuffa, säger Thore Alm.
En fågel som väntas vilken dag som helst är sidensvansen.
- En bekant kallar dem för silverklockorna, det är talande för det är så de låter. Blir roligt att se när de anländer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!