Fackordföranden: "Bemötande är nummer ett"

Mona Rosenlid, ordförande i facket Kommunal i Kalix, känner inte till vare sig tvångsåtgärderna vid det särskilda boendet Rönngården eller att en medarbetare där slutade delvis på grund av dem. "Det är inte så vi jobbar" säger hon.

"Bemötande är nummer ett" säger Mona Rosenlid, apropå svårigheter i arbetet.

"Bemötande är nummer ett" säger Mona Rosenlid, apropå svårigheter i arbetet.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-01-05 16:45

Vi har berättat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter tillsyn har kritiserat Kalix kommun för att tvångsåtgärder förekommit i omvårdnadssituationer vid det särskilda boendet Rönngården samt för bristande avvikelsehantering gällande vilka åtgärder som vidtas och hur uppföljning av dessa sker.

En undersköterska, "Sara", berättade att hon påtalade problemet med att det förekom att boende duschades med tvång och hur hon upplevde att hon fick problem, vilket slutade med att hon sade upp sig efter 30 år i yrket.

Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun, sade att hon inte är insatt i detaljer i ärendet och vidare:

– Vi ska inte använda tvång och i det här sammanhanget vill jag alltid ha nollvision.

Mona Rosenlid är undersköterska i ett annat boende och hon säger att hon inte känner till vare sig de aktuella tvångsåtgärderna eller att en medarbetare slutade bland annat till följd av dem.

– Vi använder inte tvångsåtgärder. Jag har jobbat som undersköterska i 25 år och vi har inte det arbetssättet, säger Mona Rosenlid som fortsätter:

– Det finns ju svårigheter så klart och duschning kan vara en sådan. Där handlar det ofta om att bemöta på ett speciellt sätt, prova flera gånger, jag kanske inte lyckas men det gör du. För någon passar det bäst att duscha på morgonen, för en annan passar det bättre någon annan tid. Vi bemöter som den boende behöver bli bemött och vi ska hitta "nyckeln" till varje person, säger Mona Rosenlid som på frågan om medicinering kan vara ett alternativ i svåra situationer säger så här:

– Det ena utesluter inte det andra, men bemötande är nummer ett, och det är inte undersköterskans uppgift att lösa eventuell medicinering. Vi har teamträffar, där bland andra arbetsterapeut, sjuksköterska och läkare konsulteras, och där diskuterar vi bland annat vad vi behöver hjälp med.

I IVOs beslut avseende Rönngården framgår att två till fyra personal har deltagit i samband med dusch av enskilda och: "I flera av dessa situationer beskrivs hur den enskilde har slagits, sparkats och bitits för att komma loss från personalen."

– Det förekommer att vårdpersonal blir utsatta för hot och våld, men arbetsmetoden är alltid att backa undan, vi ska inte vara kvar i situationen, säger Mona Rosenlid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!