"Extremt mycket skadegörelse"
KALIX. Ungdomsgäng fortsätter att härja i Kalix.Kommunen ska nu försöka komma till tals med de ungdomar som mår dåligt - och deras föräldrar.- Vi måste försöka få med de ungdomar som är på glid. De måste få känna mening med tillvaron, säger Mikael Nissén.
Foto:
Natten mot fredag kastades ölflaskor mot parkerade personbilar på Slingervägen så att bakrutor och -lyktor krossades.
Natten därpå var det dags igen. Då krossades 15 fönsterrutor på den hårt drabbade Djuptjärnsskolan.
Kamerabevakning på gång
Tidigare har skolan och andra byggnader i närheten utsatts för omfattande klotter. Nyligen tog sig förövarna upp på skoltaket för att klottra på en tegelfasad.
- Skadegörelsen har kostat 50 000 - 60 000 kronor enbart i år. Vi har funderat på att installera övervakningskameror. Det bör bli klart under hösten, säger Kjell Nordgren, driftchef på kommunens fastighetsförvaltning.
Fritidspedagogen Lena Hansson säger det många tänker:
- Fy fan vad man blir förbannad. Var är föräldraansvaret?
Polisen prioriterar
Enligt Jan-Olov Hjelm, yttre befäl vid Kalixpolisen, är ett gäng ungdomar, 15 - 18 år, misstänkt för det mesta som inträffat:
- Vi kan inte lasta dem för allt som sker. Men det har varit extremt mycket skadegörelse, vandalisering och även elände mot smådjur.
Vad kan polisen göra?
- Vi kommer att öka våra ansträngningar, det är prio nummer ett för oss. Men vi behöver allmänhetens ögon och öron för att få stopp på skadegörelsen.
Allmän mobilisering
Jan-Olov Hjelm bedömer att det handlar om ungdomar som mår dåligt:
- Uppenbarligen är de besvikna på något. Ungdomar som mår bra och har en stabil bakgrund gör inte så här.
Vad kan samhället göra åt det?
- Kanske behövs det allmän mobilisering. Gör vi inget blir det kriminalitet. Åtminstone några i gängen hamnar snett. Jag har en känsla av att det ibland får hålla på alldeles för länge. Vi vuxna måste ta tillbaka kvällarna och nätterna. om vi ligger och sover tar vi inte vårt ansvar.
Kommunen lovar bättring
Kommunens socialchef Mikael Lekfalk håller med om att något måste göras:
- Vi har varit ganska dåliga i Kalix på att jobba förebyggande. Varje gång soc ingriper är det ett misslyckande i sig.
Tanken är nu att förbättra samarbetet mellan skola, socialförvaltning samt fritid och kultur.
Enligt Mikael Lekfalk gäller det i första hand att försöka nå ungdomarna via föräldrarna.
- Men vissa föräldrar har det tyngre än andra. Om det inte går med föräldrarna är det viktigt att ha andra samarbetsformer.
Mikael Nissén är samordnare för Kalix Prevention som startade i april. Det går bland annat går ut på att försena ungdomarnas alkoholdebut, och framför allt att få föräldrarna delaktiga.
Utanförskap bakom problemen
- Målet är att försöka locka ungdomarna från det de håller på med nu. Ungdomens hus har en enormt viktig roll och jag vill även starta ett ungdomsråd i Kalix, säger Nissén.
Ett resurscentrum dit föräldrar och andra kan vända sig är på gång, med till exempel socialsekreterare, specialpedagoger och ungdomsledare.
Enligt Mikael Nissén beror mycket av ungdomsproblemen på utanförskap:
- En lång händelseutveckling har föregått detta. Man måste titta på de tydliga tecknen redan från förskolan, inte låtsas att det regnar. Och vi måste prata med ungdomarna som jämlika, inte skälla ut dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!