"Ett vinnande koncept för alla"

- Vi vill visa på möjligheterna som Naturbruksgymnasiet ger till jobb, säger rektor Mikael Andersson när skolan bjöd in högstadieelever från länet.Och möjligheter finns. Emil Ruona går andra året på skogsbruksutbildningen och har redan extrajobb.

Lisa Jokiaho och Eva-Marie Vikström från Gränsskolan i Haparanda ville prova att köra minikranarna under besöket på Naturbruksgymnasiet.

Lisa Jokiaho och Eva-Marie Vikström från Gränsskolan i Haparanda ville prova att köra minikranarna under besöket på Naturbruksgymnasiet.

Foto: Kirsi Poikela

KALIX2010-04-20 20:20
- Om man vill få jobb kan man få det, men då kan man inte sitta hemma och glo, säger han.
Bussar fulla med elever anlände till Kalix Naturbruksgymnasium i dag. Det var elever från Gränsskolan i Haparanda och Pajala Centralskola. Syftet var att marknadsföra skolan och det står eleverna själva för. Eva-Marie Vikström som går i åttonde klass i Haparanda är intresserad av naturvetarlinjen.
- Jag har inte vetat att den fanns här. Jag skulle kunna tänka mig skogsutbildningen också, för jag är en skogsmänniska, säger hon och skrattar.
"Vinnande koncept"
Trots minskat elevunderlag till gymnasieskolorna går de flesta av Naturbruksgymnasiets elever ut i jobb eller vidareutbildning, enligt Mikael Andersson.
- Undersökningar på elever ett år efter avslutad utbildning visar att 94 procent har jobb i hemkommunen.
Något som är viktigt för de mindre kommunerna. En vanlig missuppfattning enligt Mikael Andersson är att utbildningarna är dyra för kommunen. Men genom den årliga skatteväxlingen från Landstinget blir den reella kostnaden liten.
- Det är ett vinnande koncept för arbetsgivarna, länets kommuner, för eleverna som får spetskompetens och skolan som kan hålla en hög kvalité på utbildningen.
Läs mer i morgondagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om