Ett år efter sms-skandalen

Förra våren skakades Kalix av en sexskandal där en kommunal chef försökt utnyttja en psykiskt funktionshindrad kvinna. Chefen jobbade sedan kvar i tre veckor. Det var först efter att kvinnans ombud valde att JO-anmäla kommunen och polisanmäla chefen som denne fick gå. Efter detta utlovades nya rutiner.

Kommunalråd Ellinor Söderlund säger att man nu pratar mer om såna här frågor under chefsutbildningarna.

Kommunalråd Ellinor Söderlund säger att man nu pratar mer om såna här frågor under chefsutbildningarna.

Foto: Kurt Engström

Kalix2013-08-14 09:00

När allting var över kommenterade kommunalrådet Ellinor Söderlund händelseförloppet genom att säga att kommunen borde handlat snabbare och att nya rutiner måste införas ifall någonting liknande skulle hända igen. Men några nya rutiner eller handlingsplan har det inte blivit.

– Nej vi har ingen ny handlingsplan. Det blev en JO anmälan och en Lex Sara anmälan och de olika processer som följer dem. Polisanmälan lades ner, JO-anmälan lades ner och Socialstyrelsens utlåtande blev att vi agerat korrekt. Vi gjorde som man skulle göra efter alla konstens regler, säger Karin Bergdahl, områdeschef på Kalix kommun och handläggare för ärendet.

Gamla rutiner

I stället för att ta fram en specifik handlingsplan med nya rutiner har man valt att följa samma spår som tidigare men försöka göra personalen mer medveten om vad lagstiftningen säger.

– Även om ärendet har blivit friat i alla dessa instanser så är det ändå viktigt att veta vad lagstiftningen säger och vad som gäller i sådana här frågor. Det tror jag att man har lärt sig nu. I våra chefsutbildningar som vi har haft i ett år nu så tar man upp såna här frågor, inte just på grund av det som hände, men man diskuterar det här mer än man gjorde tidigare, säger Ellinor Söderlund.

Men varför har man inte tagit fram nya rutiner om de gamla inte fungerade?

– Det är väldigt lätt att säga att man ska skaffa nya rutiner, men det här är lika bra som att skaffa nya. Vi är mer tydliga med att följa det som finns och jobbar efter lagstiftningen. Det är ju väldigt synd att sånt här kunde hända, det är jättetråkigt, säger Söderlund.

Fakta Sms-skandalen

8 Mars: Det personliga ombudet slår larm om missförhållanden.

9 mars: Ett stödsamtal med kvinnan hålls. Ombudet och en handledare deltar.

12 mars: Handledaren besöker socialchefen Karin Bergdahl för att få klarhet i om chefen fortfarande är i tjänst. Svaret är att han fortfarande är i tjänst.

13 mars: Karin Bergdahl träffar chefen tillsammans med ombudet och en facklig representant. Chefen får ett förbud att kontakta kvinnan igen.

14 mars: Karin Bergdahl meddelar att hon själv tar över som kontaktperson, något som chefen tidigare varit.

26 mars: Ombudet polisanmäler chefen

30 mars: Ombudet JO-anmäler kommunen för att chefen fortfarande är i tjänst.

3 april: Lex-Sara anmälan kommer in till Socialstyrelsen.

18 juli: Utlåtande från Socialstyrelsen som säger att ”åtgärder har vidtagits för att utan dröjsmål avhjälpa samt undanröja det allvarliga missförhållandet.

12 oktober: JO-anmälan läggs ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om