Entreprenörens förklaring: "Det är en olyckshändelse"

Under borrningen träffades en vattenåder, varför containerkapaciteten inte räckte till och området snabbt blev blötlagt. Så förklarar totalentreprenören händelsen med bergvärmeborrningen.

Här, det sandade partiet mellan det gula röret och snön närmast i bild, är grannens bergvärmehål.

Här, det sandade partiet mellan det gula röret och snön närmast i bild, är grannens bergvärmehål.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-05-10 06:00

Totalentreprenören anlitade borrföretaget, ett företag de uppges ha anlitat i ett par år, för uppdraget i Lantjärv.

Det uppges vara ett seriöst väletablerat företag, de har huvudkontor i annat land och kontor också i Sverige och många anställda.

Vad hände?

– Det är en olyckshändelse. De har träffat en vattenåder och containern som skulle samla upp borrkaxet svämmade över med resultatet att borrkax och vatten hamnade på marken runt omkring, säger företrädaren för totalentreprenören.

Uppgifter gör gällande att det inte fanns någon container?

– Det fanns en container men den svämmade över.

Varför sprutades vatten och borrkax upp i skogen?

– Vattnet behövde ledas någonstans. Det var förstås fel att spruta borrkax upp i skogen. Det var som sagt en olyckshändelse till grund för det. Hänt har hänt och nu måste vi hantera det.

Vad innehåller borrkaxet i Lantjärv?

– Det finns ingenting dåligt i det, det är tvärtom bra gödning för gräsmattan.

Han avfärdar att arbetena med borrningen kan ha påverkat Ari Mikkolas brunn.

– Det finns ingenting i detta som kan ha påverkat hans brunn, det är bara svammel.

Totalentreprenören säger att han har informerat Ari Mikkola om att han kan komma in med skadeståndsanspråk antingen till dem eller till borrföretaget, det finns ett försäkringsärende hos den sistnämnda och allt styrs dit.

– Det innebär att han kan komma in med anspråk avseende vad det kostar att sanera tomten, efter han tagit in offert om saken.

Han säger vidare att underentreprenören kommer att besöka platsen.

– När snön är borta är det lättare att bilda sig en uppfattning om hur det ser ut där.

Monica Säfström, bygg- och miljöchef vid Kalix kommun, hänvisar till miljöbalkens andra kapitel tredje paragrafen som anger att alla som bedriver verksamhet eller gör åtgärder ska se till att utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller på miljön.

– Det kan till exempel handla om att fånga upp och separera borrkax i containrar för att undvika att det hamnar i diken eller dylikt, säger hon.

Monica Säfström säger apropå huruvida Kalix kommun ska agera i frågan "vi hanterar alla ärenden i enlighet med gällande lagstiftning och myndighetsutövning" och hon avstår från att kommentera den saken ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!