En ny värld för eleverna

Kan skolorna i Kalix utvecklas genom samarbete med skolor i en miljonstad i Kina?- Absolut. Jag är fantastiskt glad över att kunna erbjuda barnen den här möjligheten, säger skolchefen Monica Westman som ingår i en chefsgrupp som nyligen kom hem från Kina.

Foto:

KALIX2008-09-18 06:00
Resenärerna som nyligen kom hem efter en tio dagar lång vistelse i Lanzhou (ganska precis mitt i Kina, i provinsen Gansu) är, förutom nämnda Monica Westman, kommunchefen Willy Sundling, näringslivschefen Per Hallqvist, kommunalrådet Robert Forsberg (s) och Andreas Lind, vd vid Norrbottens handelskammare.
Andra resan
Detta var kommunledningens andra resa till Lanzhou, den första gjorde Willy Sundling och Robert Forsberg förra året.
Då var syftet att skapa kontakter och delta i ett seminarium där den nordliga transportkorridoren diskuterades.
Nu var syftet att bädda för ett samarbete kring närinslivsfrågor och skolfrågor.
Allt - utom chefernas arbetstid - har finansierats via Sida-organet Sala-Ida.
Elevutbyte
Lanzhou är en stad med tre miljoner invånare, i provinsen finns 30 miljoner invånare, och det skolväsende som är aktuellt att samarbeta med har 840 000 elever.
Att jämföra med lilla Kalix, med strax över 17 000 invånare, och ett krympande skolväsende.
- Vi ska samarbeta med två gymnasieskolor. Tio elever från Lanzhou kommer till Kalix i januari och stannar i två veckor och i oktober ska tio elever från Kalix få åka till Lanzhou. Dessutom ska vi erbjuda gymnasieelever att åka till Lanzhou och studera i ett år och vi ska ta emot elever från Lanzhou som vill komma hit och studera, säger Monica Westman som tillägger att tredje steget är att lärare ska erbjudas att jobba som lärare i den nya vänorten.
Monica Westman tycker att resurserna på Kina-samarbetet är väl satsade, trots turbulensen inom skolan på hemmaplan.
Nya perspektiv
- Eleverna som får möjlighet att åka till Kina får ett helt annat perspektiv på omvärlden och kunskaper som inte någon bok skulle kunna lära dem. Många kommer också att få vänner för livet i Kina.
Behövs du inte bättre i Kalix, med tanke på genomförda nedskärningar och planerade nedskärningar?
- Det är ingen annan kommun i Norrbotten som kan erbjuda sina elever den här möjligheten, jag är otroligt glad över att vi kan göra det. Det här, som är relativt självfinansierande, ger så mycket energi och kraft tillbaka. För att kunna göra något nytt, måste man ibland säga nej till något gammalt, säger Monica Westman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om