En krans för Märkesåret

Firandet av Märkesåret 1809 har inletts i Kalix. I går hölls hälsningstal i Folkets hus och kransnedläggning vid Ryssgraven. Delegationer från Sverige, Finland och Ryssland deltog.

Landshövdingarna Timo E Korva och Per-Ola Eriksson lade ner en krans på Ryssgraven till minne av kriget för två undra år sedan. FOTO: Karolina Strömbäck Horney

Landshövdingarna Timo E Korva och Per-Ola Eriksson lade ner en krans på Ryssgraven till minne av kriget för två undra år sedan. FOTO: Karolina Strömbäck Horney

Foto: Karolina Strömbäck Horney

KALIX2009-03-26 06:00
Omkring 150 personer hade i går samlats för starten av firandet som ska pågå till och med söndag.
Representanter från Kalix kommun och inbjudna gäster från Finland och Ryssland deltog.
Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson, finska Lapplands landshövding Timo E Korva och Olga Sedolova från hälsoministeriet i Murmansk höll alla hälsningstal.
Skiljdes åt
De talande nämnde alla att kapitulationen för exakt två hundra år sedan, då Sverige förlorade Finland till Ryssland, sågs som ett nederlag och att det drabbade befolkningen i området som skiljdes ifrån varandra.
- Det är lätt att föreställa sig den uppgivenhet som nationen Sverige måste ha upplevt, likaväl den oro som Finland måste ha upplevt, sade Per-Ola Eriksson.
Timo E Korva spekulerade i sitt tal om den finska självständigheten hade kunnat växa fram som den gjorde om Finland hade fortsatt att tillhöra kungariket Sverige.
Gränsen inget hinder
Alla var dock eniga om att gränsen i dag symboliserar samarbete och att regionen har stora möjligheter att utvecklas tillsammans.
- I dag är gränsen inget hinder för att umgås och samarbeta, sade Olga Sedolova och fortsatte:
- Jag önskar oss allihopa att vi kan fortsätta vara vänner och tillsammans bygga vår framtid.
Per-Ola Eriksson sade att Tornedalens, Norrbottens och finska Lapplands förmåga att samarbeta och samverka är ett föredöme för hela Europa.
- Det som gränsen har delat har Torneälven och regionens människor förenat, sade Timo E Korva.
Även Kalix kommunalråd, Robert Forsberg, och vice kommunalråd, Sonia Harr, höll tal. Karl Lantto, från Kalixbygdens forskarförening, talade om händelser som ledde fram till kapitulationen i Månsbyn.
Lade ner krans
Efter talen promenerade alla gemensamt till Ryssgraven där bland andra Per-Ola Eriksson och Timo E Korva lade ner en krans vid minnesstenen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om