Sara Lundqvist, 31, arbetar inom ambulansen i Kalix och utöver det sedan ett år tillbaka i deltidsbrandkåren i Töre.
Emelie Hallman, 30, är föräldraledig, har jobbat i förskolan tidigare och har varit en del av deltidsbrandkåren i två år.
Camilla Nilsson, 50, är fastighetsskötare, jobbar med snöröjning och arbetar i deltidsbrandkåren sedan sex år tillbaka.
– Jag älskar att hjälpa människor, jag brinner verkligen för det, och därför känns det bra att jobba i deltidsbrandkåren, säger Sara Lundqvist.
– Drivkraften är viljan att hjälpa och du vet aldrig vad du hamnar på, säger Emelie Hallman.
– Jag hörde att det saknades brandmän i byn och funderade på att söka. Jag kände att jag vill hjälpa till i de svåra situationer som jobbet ofta innebär. Jag hade C-körkort, men jag var osäker på om jag skulle klara fystesten. Jag sökte, provade och på den vägen är det, säger Camilla Nilsson.
I Töre finns tio deltidsbrandmän, eftersom de är så få måste alla klara testerna för att få rökdyka.
De har dels gångbandstest som innebär att gå med full utrustning en viss sträcka med viss lutning och på viss tid, dels det så kallade Winternettestet med bland annat löpning, rodd och bänkpress som egentligen är årligen återkommande men som de gör två gånger per år för att ha koll på fysiken.
Därtill har alla gått den grundläggande utbildningen på 14 dagar.
Deltidsbrandkåren i Töre rycker ut i närområdet, men kan också kallas till närliggande kommuner, och under förra året hade de 90 utryckningar som handlade om allt från akut sjukdom och olyckor till bränder. De har också en IVPA-bil, och med den gör de de första insatserna i väntan på ambulans (IVPA står för I väntan på ambulans).
Deltidsbrandmännen har jour ett dygn per vecka och var fjärde helg.
Kvinnorna enas om att envishet är A och O för att vara i det extremt mansdominerade yrket.
– Det är inte alltid lätt, men vi har bra stöd här, säger Camilla Nilsson som tillägger att jobbet är personligt utvecklande, övriga håller med och säger att de bland annat utvecklat ett säkerhetstänk de inte hade tidigare.
Kvinnorna tipsar om att fler kvinnor ska söka sig till yrket.
Sara Lundqvist tipsar om att det är ute en deltidstjänst i Kalix.
– Fystesten ska absolut inte avskräcka, alla klarar dem inte men det gör inte alla män heller, och om det inte går första gången så går det kanske nästa gång, säger Camilla Nilsson.