Elljusspåret asfalteras: "Det ökar tillgängligheten"

Snart påbörjas arbetet med att anlägga en asfalterad bana på Kalix skidstadion, Djuptjärn.

Magnus Granljung, ordförande Kalix skidklubb, berättar om den nya tillgänglighetsbanan.

Magnus Granljung, ordförande Kalix skidklubb, berättar om den nya tillgänglighetsbanan.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2021-10-13 16:00

Kalix skidklubb har fått 4 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för en tillgänglighetsbana på skidstadion. Totalt kostar den 7,7 miljoner kronor att bygga. Utöver bidraget från arvsfonden tillskjuter kommunen 2,7 miljoner kronor, Riksidrottsförbundet 600.000 kronor och 400.000 kronor satsar skidklubben själv.

– Det blir en asfalterad bana på 3 kilometer på det befintliga elljusspåret som är tillgänglig för alla oberoende av funktionshinder, säger Magnus Granljung, ordförande i Kalix skidklubb.

Bredvid den asfalterade banan finns ett löpspår kvar för den som vill springa terränglöpning.

Tillgänglighetsbanan kommer inte bara att vara tillgänglig för Kalix skidklubb utan även för andra föreningar och för allmänheten.

För många år sedan sökte Kalix skidklubb pengar för en rullskidbana.

– Men genom åren har idén utvecklats till att man vill göra en tillgänglighetsbana, så att fler än bara de som åker rullskidor ska kunna nyttja den, berättar han.

Det kan vara personer med nedsatt rörelseförmåga och personer som utövar para-idrotter som till exempel rullstolsidrott.

– Det kan även vara äldre som inte har samma ork som förut och kanske behöver gå med rullator som vill komma ut i skog och mark och se naturskön miljö.

En viktig del för skidklubben är att få bort barn och ungdomar som tränar rullskidor från vägmiljö och få en säkrare träning. Man hoppas också på att kommunen ska bygga en grillplats och fiskeplats som tack vare den nya asfalterade banan blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning och det finns planer på ett utegym och diskgolfbana, berättar han.

Även om det är mycket som inte handlar om specifikt skidåkning, ser skidklubben positivt på det.
– Det blir ett levande område och det är bra för våra barn och ungdomar att kunna möta folk i olika åldrar och med olika förutsättningar, intressen och bakgrund. Det tror vi skapar bra individer.

På vintern kommer det dessutom att gå snabbare att göra konstsnöspår på den delen som är asfalterad, vilket gör att säsongen kan starta tidigare.

Tanken är att banan ska bli klar nästa sommar.

– Det byggs fram till mitten av oktober, sedan tar vi paus för att inte äventyra ungdoms-SM i vinter. Asfalteringen sker nästa år.

Föreningen som har 200 medlemmar kommer att stå för drift och underhåll i tio år av banan. Pengarna för banan får de in genom sponsorer och genom de arrangemang de har, exempelvis SM-tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!