Elever och lärare rasar

En vecka före det planerade beslutet fick lärarna på estetprogrammet beskedet:Programinriktning bild och formgivning föreslås läggas ner.- Vad hände med Kalix kommuns demokratisatsning Open Space? undrar läraren Catrin Engman.

Marie Eliasson och Catrin Engman beundrar andraårseleven Ida Karlssons fina vas. FOTO: Lotta Nilsson

Marie Eliasson och Catrin Engman beundrar andraårseleven Ida Karlssons fina vas. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2009-10-17 06:00
Gymnasienämnden i Kalix ska spara 4,6 miljoner och där kommer nedläggningar av program eller programs inriktningar - som i detta fall - in i bilden.
Beredningsförslaget, som ska upp i gymnasienämnden på tisdag, innebär att estetprogrammet inriktning bild läggs ner.
En svacka förra året
- Vi fick information via facket i måndags kväll, säger Catrin Engman och skakar på huvudet åt det faktum att beskedet kommer så sent att lärarna på programmet har mycket lite tid på sig att informera politikerna och i övrigt agera.
- Det känns inte alls roligt, säger kollegan Marie Eliasson som liksom övriga lärare på programmet var "taggad" inför uppgiften att marknadsföra utbildningen hårdare och bredare inför kommande läsår då fördjupningskurserna breddas inom designområdet.
Bildinriktningen kom nämligen inte i gång förra året, på grund av för litet intresse i första sökomgången som resulterade i att inriktningen inte var sökbar i den andra och avgörande omgången.
Sju elever går nu andra året och sju elever går tredje året, nästan hälften kommer från andra kommuner så som Haparanda, Överkalix och Övertorneå.
...stjälper hela inriktningen?
Eleverna får oavsett vad som händer avsluta sina utbildningar.
Kommunen har investerat mycket pengar i att bygga upp lektionssalarna till de verkstäder de i dag är - och som fortsättningsvis ändå måste nyttjas eftersom det finns många valbara kurser och inslag i ämnet även på andra utbildningar.
Lärarna ifrågasätter vilken besparing en nedläggning kan ge och de vill se en konsekvensbeskrivning av förslaget innan beslut.
I synnerhet om Kalix kommun tvingas betala interkommunala avgifter för exempelvis åtta kalixelever som väljer att gå Estetiska i Luleå.
- Avvakta med beslutet, invänta elevernas val kommande vår, se vad eleverna vill ha för utbud, säger Marie Eliasson.
Uppskattad utbildning
Elina Johansson och Josefin Bäckström går andra året och de har bara gott att säga om utbildningen, som är den enda i sitt slag i östra Norrbotten och dessutom unik i upplägget studieförberedande men ändå mycket praktiskt inriktad.
- Utbildningen är snäppet bättre än jag hade trott, jag befarade att den skulle vara mer styrd än den är. Vi har stor frihet att planera vårt eget arbete, säger Elina Johansson.
NSD sökte i går Inga-Lis Samuelsson (C) och ordförande i gymnasienämnden, tyvärr utan att lyckas nå henne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om