Elever i blickfånget för företagare i Kalix

Varför är pojkarna i Kalix så mycket sämre än flickorna i Kalix resultatmässigt på högstadiet?Frågan är ännu obesvarad.Ett unikt projekt med företagare som kliver in i klasserna ska ge svar - och studieresultat.

Marie-Louise Larsson, Sara Heimdal, Jessika Olofsson, Caroline Andersson och Frida Eskola studerar tredje året på gymnasiets Mediaprogram. FOTO: Lotta Nilsson

Marie-Louise Larsson, Sara Heimdal, Jessika Olofsson, Caroline Andersson och Frida Eskola studerar tredje året på gymnasiets Mediaprogram. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-09-17 06:00
Studieresultaten från årskurs nio på Manhemsskolan, ortens enda kommunala högstadieskola, har blivit bättre de senaste åren.
Nu närmar sig betygsvärdet (poängvärdet) som i Kalix är 199 (176 för pojkar, 226 för flickor) medelvärdet för hela landet som är 207 (199 för pojkar, 220 för flickor).
Pojkarna presterar alltså sämre än pojkar i hela landet, medan flickorna presterar bättre än flickor i hela landet.
Företagare i klassrummen
- Vi ser i de nationella proven i årskurs tre och årskurs fem att resultaten blir allt bättre, men vi frågar oss naturligtvis varför det är så väldigt stor skillnad på pojkarnas och flickornas resultat i årskurs nio, säger Charlotte Sundqvist, tillförordnad skolchef i Kalix kommun.
Ett unikt projekt pågår och målet är att det ska ge resultat även på pojkarnas studieresultat.
Kalixföretag går in som faddrar, ett företag per klass, från och med årskurs sju.
Mätbara mål
Företagaren besöker klassen och sätter tillsammans med eleverna upp mätbara mål, berättar vad som krävs för att få jobb i dagens samhälle och är med på föräldramöten där föräldrarna också får en större insikt i vad som krävs av dagens elever.
Stina Blombäck, vd Billerud Karlsborg, initerade satsningen.
- Vi diskuterade studieresultaten inom tillväxt- och framtidsgruppen inom Kalixföretagarna, kontaktade Charlotte (Sundqvist) och erbjöd vår hjälp. Det är viktigt för hela samhället att vi har en bra skola, säger Stina Blombäck.
Satsningen ska byggas ut och fungera från och med årskurs ett.
Under gårdagen fick eleverna i årskurs nio information om framtida yrkesval.
"Skolan är er chans"
- Skolan är er chans till frihet, valfrihet. Jag är inte så gammal att jag inte minns hur det känns, jag kan förstå att det finns mycket som känns ballare än att plugga till matteprov, men hur ballt känns det att en vacker dag inte kunna få jobb och inte kunna försörja sig? Ett fint jobb, det är ett jobb som du trivs med, något som du tycker är roligt, säger Linda Frohm, Kalixföretagarna, som inledde dagen.
Frida Eskola går tredje året på gymnasiets mediaprogram och hon kämpar för sin dröm:
- Jag vill bli fotograf, frilansfotograf. Det finns många fotoutbildningar, men de är väldigt populära och det är svårt att ta sig in på dem. Det är lång väg innan jag är där, säger Frida Eskola och blickar ut över salen samtidigt som hon höjer kameran.
Där och då kanske hon ser bilden som hjälper henne vidare i drömmen?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om