Under jakten i höst kommer 90 björnar att kunna fällas. Det är samma antal som ifjol.
Landshövdingen, Sven-Erik Österberg, beslutade att siffran skulle ligga konstant också i år och gick därmed emot de egna tjänstemännen. Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Lena Bondestad, Lars Dahlberg och Stefan Andersson hade föreslagit 66 björnar.
– Vi har utgått från den rapport som Skandinaviska björnprojektet har gjort på uppdrag av oss "Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbotten". Den visar tydligt att björnstammen minskar. Men han (landshövdingen Sven-Erik Österberg, reds. anmärkning) tror väl att björnstammen är större, säger Lena Bondestad.
I rapporten, från maj 2013, kan man läsa att björnpopulationen minskar med nuvarande jakt och att det är troligt att populationen fortsätter minska.
Chefen är ansvarig
Men Sven Erik Österberg tror inte att rapportens siffror är tillförlitliga.
– Ovanför odlingsgränsen är siffran ordentligt höftad och där finns det troligen mycket mer björn än beräkningen visar när man ser på vilka skador de gör. Samebyar ovanför odlingsgränsen tappar ända upp emot 40 procent av sina kalvar. Det skulle kännas ansvarslöst av mig att dra ner på avskjutningen när jag vet vilka besvär de har, säger Sven-Erik Österberg.
– Jag har fullt förtroende för tjänstemännen, men det är en bedömningsfråga. Som chef är jag ansvarig för besluten och måste känna mig bekväm med dem. Vi får respektera varandras arbete. Sedan får vi göra en ordentlig analys till nästa år för att bättre se hur mycket björn det egentligen finns, säger Österberg.
Björnfria zoner
Huruvida tjänstemännen känner att de har sin chefs förtroende vill Lena Bondestad inte uttala sig om.
Skogssamebyarna Udtja och Gällivare är positiva till landshövdingens beslut. Men vill se en än större avskjutning.
– Ett bra beslut. Björnstammen måste minska drastiskt. Vi förlorar mellan 30-50 procent av kalvarna till björnen. Helst skulle vi vilja se björnfira zoner, nästan en nollvision i kalvningslandet, fast det är inte möjligt så klart, men vi borde få en björnstam i balans, säger Rune Stokke från Udtja sameby.
Också i Gällivares skogssameby är problemen med björn mycket stora.
– Björnstammen ökar. Inget snack om saken. Under kalvningstiden tappar vi kalvar till ett belopp av en miljon kronor. Det är på gränsen att vår renhjord kollapsar. Vi matar bara björn med den, säger Johan Persson, Gällivare.