Efter utredningen: Här är de första åtgärderna

Språkutbildning har högsta prioritet i socialnämndens handlingsplan. "Många nyanlända är mycket villiga att börja jobba så fort som möjligt, de gör ett bra jobb och vi behöver dem för att klara vården och omsorgen" säger Katarina Burman, V, ordförande socialnämnden.

Bertil Sundqvist och Katarina Burman är nöjda över att nämnden sade ja till vård-, omsorgs- och arbetsmiljöutredningen och de första åtgärderna med anledning av den. "Utredningen är det bästa beslut vi fattat" säger Bertil Sundqvist.

Bertil Sundqvist och Katarina Burman är nöjda över att nämnden sade ja till vård-, omsorgs- och arbetsmiljöutredningen och de första åtgärderna med anledning av den. "Utredningen är det bästa beslut vi fattat" säger Bertil Sundqvist.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-02-28 09:30

Norr Media har berättat om vård-, omsorgs- och arbetsmiljöutredningen inom socialförvaltningens särskilda boenden och hemtjänst.

Socialnämnden har nu fattat beslut om fyra inledande åtgärder och språkutbildning har högsta prioritet.

Åtgärderna, som uppges ska följas av fler, lär vara förhandlade med de fackliga organisationerna.

– Det är i nuläget 25 till 30 personer som arbetar inom vård och omsorg som börjar språkutbildningen med start den 1 september vid Kalix folkhögskola och vi har statsbidrag för satsningen, säger Katarina Burman som fortsätter:

– Många nyanlända är mycket villiga att börja jobba så fort som möjligt, de gör ett bra jobb och vi behöver dem för att klara vården och omsorgen. Problemet med att många av dem inte lärt sig språket, och där ingår också mycket fackspråk, tillräckligt bra innan de börjar jobba finns i hela landet.

På andra plats, av fyra nu prioriterade områden, finns stärkt arbetsmiljöarbete.

Det handlar bland annat om att alla enheter ska jobba likadant med arbetsplatsträffar, medarbetarsamtal och årliga arbetsmiljöberättelser. 

Utredningen visade att det finns stora variationer inom enheterna, avseende hur man jobbar med de två förstnämnda.

– Det finns enheter som regelbundet har arbetsplatsträffar och andra enheter som har dem mer sällan och även för medarbetarsamtalen finns det variationer. Så ska det inte vara, säger Bertil Sundqvist, S, vice ordförande socialnämnden.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har kritiserat Kalix kommun för brister i avvikelsehanteringen.

– Avvikelsehanteringen ska fungera, den handlar om kvalitetssäkring, säger Bertil Sundqvist.

Slutligen handlar åtgärderna om stärkt kompetensförsörjning och stärkt kvalitetsarbete.

Kompetensförsörjningen beskrivs som en överlevnadsfråga.

– Vi behöver en strategi för att behålla medarbetarna vi har, ge kompetensutveckling och locka nya medarbetare, säger Katarina Burman.

Beslutet är att inrätta en tjänst som får uppdraget att rekrytera medarbetare till vård och omsorg.

– Det är en kostnad på 800 000 kronor per år och vi ser att den betalar sig i slutänden. Vi har statsbidrag, riktade pengar till äldreomsorgen, att använda, säger Katarina Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!