I september 2024 förstördes sågverket på anrika Rolfs såg i Kalix i en brand. Paul Björnsson sa tidigt att tiden kommer att vara en jätteviktig parameter i uppbyggnaden.
Företaget har klart med rivningslov men bara dagar efter det beskedet, inför bygglovet, kom – för dem – oväntade krav.
Samhällsbyggnadsförvaltningen vid Kalix kommun bedömer att föroreningssituationen på området inte är utredd. De provtagningar som gjorts beskrivs som "mycket begränsade".
Det framgår också att det planerade bygget på platta, och att anlägga ny betongplatta samt att bygga ihop det nya såghuset med gamla impregneringsbyggnaden, kommer att kräva miljötekniska undersökningar och provtagningar för att säkra att inte eventuella föroreningar sprids eller byggs in.
Är det inte helt rimligt med miljökrav?
– Det är absolut rimligt och det är kommunens skyldighet att se till att lagar och förordningar efterlevs, men det finns en mini- och maxiskala även där och kommunen väljer den senare, säger Paul Björnsson.
Företaget har anlitat konsultföretaget Tyréns för att undersöka om det finns föroreningar efter släckvattnet.
Paul Björnsson säger att för företagets möjligheter att komma tillbaka, är det sämsta tänkbara tillfälle att få nya krav.
– Vi har det pressat sedan branden för fem månader sedan, vi behöver inte det här nu, vi har det tillräckligt tufft. Vi vill bara få bygga upp sågverket som det var.
Företagets tidsplan är att börja bygga upp sågverket tredje kvartalet i år och montera sågverket klart till halvårsskiftet 2026.
– När sågverket är i drift och allt snurrar på kan vi göra de miljötekniska undersökningar kommunen nu kräver utan att det påverkar produktionen. Det kan ju också ske om fem, tio, femton eller tjugo år, eftersom tidsfristen är att arbetet ska vara gjort innan år 2050, säger Björnsson.
Föroreningarna på Rolfs sågs område bedöms ha riskklass två vilket betyder stor risk för människors hälsa eller miljö. Länsstyrelsens övergripande mål är att alla förorenade områden med mycket stor risk eller stor risk ska vara åtgärdade år 2050. Utgångspunkten i miljöbalken är att den som orsakat skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess att skadan upphört.
Det har funnits sågverksamhet på området sedan 1921, Stockhult group AB tog över företaget efter Setra group AB i december 2020.
– Det är förväntat med föroreningar på ett industriområde, och det är nog värre på just de platserna där det en gång förekom dåtidens tryckimpregnering. De ämnen som finns i marken kan ha funnits där sedan 60-, 70- och 80-talet. Det finns ingen anledning att vi, nu, ska göra just de miljötekniska undersökningarna, säger Paul Björnsson.
Han säger att de har många idéer för verksamheten, när den väl är i gång igen.
Om den kommer i gång.
– Vi jobbar för att komma i gång, men det här kravet hotar uppbyggnaden. Vi är överens med försäkringsbolaget om pengarna och vi planerade att anlita byggföretaget SA Englund för uppbyggnaden, men tyvärr gick företaget i konkurs. Vi har en tidspress, vi har avbrottsförsäkring som räcker i två år och vi måste vara i gång när den tar slut.
Han säger att de kan ta försäkringspengarna och bygga upp verksamheten på annan plats, eller investera i annan verksamhet.
– Vi vill inte göra det. Vi tror på, och vill driva, Rolfs såg i Kalix, säger Paul Björnsson.
Monica Säfström säger att de ser positivt på att verksamheten ska kunna återupptas, utvecklas och personal återanställas.
– Därför behöver också undersökningar och eventuella åtgärder göras så snart som möjligt, både för att säkra bygget för framtiden och för att skydda människors hälsa, samt miljön. Med anledning av de föroreningar som kan finnas i marken får man till exempel inte gräva eller påverka marken där, säger hon.
Finns det möjlighet att vänta?
– Då det finns risk att föroreningar sprider sig är det viktigt att utredning, samt eventuella åtgärder, påbörjas så snart som möjligt. Det är avgörande att ta reda på vilka föroreningar som finns på platsen och hur farliga de är innan byggarbeten påbörjas.
Hur ser du på påståendet om att kraven hotar uppbyggnaden?
– Vi har i dialog med bolaget lyft de utredningar som krävs för att komma vidare och är positiva till att bolaget går vidare med de frågorna. Vi prioriterar handläggningen av detta ärende, säger Monica Säfström.