Vd om kampen mot klockan – "Jag är mest orolig för..."

Det har gått drygt två veckor sedan sågen på Rolfs såg totalförstördes i en brand. En kamp mot klockan pågår. "Tiden är en jätteviktig parameter för oss" säger Paul Björnsson, ägare och vd för ägaren Stockhult holding AB.

Paul Björnsson och Beata Björnsson (ekonomichef i företaget) efter branden på Rolfs såg.

Paul Björnsson och Beata Björnsson (ekonomichef i företaget) efter branden på Rolfs såg.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-10-09 00:01

Nyheten i korthet

  • Rolfs sågverk i Kalix förstördes i en brand för drygt två veckor sedan, och ägaren kämpar nu mot tiden för återuppbyggnaden.
  • 16 av företagets 25 anställda erbjuds tillfälligt arbete vid koncernens andra sågverk i Glommersträsk, förhandlingar med facket pågår.
  • Ingen tidsplan för återuppbyggnaden av sågverket har ännu fastställts.

Det var natten till lördag den 21 september i år som hjärtat i sågverket, sågen, brann ned.

undefined
Branden på Rolfs såg.

Paul Björnsson beskriver dagarna efteråt som dagar med högt tempo. Det handlar om att jobba med pågående projekt, styra om en del verksamhet och gå framåt med försäkringsbolaget. Just nu pågår arbetet med att rädda pannan, som fanns intill sågen. Den ska saneras, repareras och besiktigas innan den kan användas.

Det finns inte ännu någon tidsplan för återuppbyggnaden av sågverket.

Klart är att det finns en kamp mot klockan.

– Tiden är en jätteviktig parameter för oss, varje dag vi inte rör oss framåt i processen gör stilleståndet längre. Vi behöver klara av att bygga upp sågen på två år eller så nära inpå två år som möjligt, eftersom det är den tid vi har avbrottsskydd via försäkringsbolaget, säger Paul Björnsson som fortsätter:

– Vi behöver rivningslov och tillstånd att sanera och det är inget litet projekt. Det är viss leveranstid på maskinerna till sågen också, men det löser sig nog. Jag är mest orolig för att tillståndet att bygga ska dra ut på tiden. Allt det andra kan vi nog forcera om vi bestämmer oss för det.

undefined
Paul Björnsson och Beata Björnsson (ekonomichef i företaget) efter branden på Rolfs såg.

Förhandlingar med facket, om att anställda ska erbjudas jobba vid sågverket i Glommersträsk, pågår. Sågverket i Glommersträsk är i samma koncern som Rolfs såg. Det är vanligen fyra anställda som arbetar i sågen på Rolfs såg, men i situationen är det fler funktioner som inte anses behövas lokalt. 16 av företagets 25 anställda erbjuds att hyras ut från verksamheten i Kalix till sågverket i Glommersträsk, i första hand fram till jul. Det är 23 mil från Kalix till Glommersträsk.

– Vi erbjuder tredagarsvecka, med längre arbetsdagar, i Glommersträsk. Det är inte optimalt för oss med färre och längre dagar, det är en kompromiss för att underlätta för dem som kan tänka sig att åka. Vi ordnar boende, vi har ett lägenhetshus där, och företaget står för egen buss från och till Kalix. Vi hoppas att många kan och vill ta erbjudandet, men det kan finnas familjesituationer och annat som gör det svårt. Det blir inga negativa konsekvenser för dem som inte kan eller vill, vi får hitta arbete för dem på Rolfs såg. Vår inställning är att behålla alla anställda, säger Paul Björnsson.

Inom kort ska förhandlingarna om jobb i Glommersträsk vara klara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!