Projektet Dolores är ett årligen återkommande musikseminarium med en helg fylld av workshops i musikskapande - allt från demoinspelningar till festivalfixande - och med en avslutande konsert på ungdomsgården Ulven där de åtta medverkande banden spelade.
Deltagarna är ungdomar, företrädesvis tjejer (25 av 28 deltagare) mellan 15 och 19 år från Kiruna i norr till Piteå i söder.
De spelar alla i band och här finns alla stilar, från blues till metal, representerade.
Halva gänget har varit med tidigare år, halva gänget är med för första gången.
- Det är bra att få den här möjligheten att skapa kontakter i andra delar av länet, säger Gabrielle Sundström från Kalix.
Inte kliva åt sidan
Jonas Karlsson lanserade idén om Dolores för sex år sedan.
Varför behövs det här projektet?
- Syftet är att inspirera tjejer att inte vara så blyga, att inte kliva åt sidan. Killarna bufflar sig fram på ett helt annat sätt, det är inte specifikt för Överkalix eller ens Norrbotten, så ser det ut överallt, säger Jonas Karlsson som tillägger att förhoppningen med Dolores också är "att musiken ska sätta sig mer legitimt även i tjejerna".
Det är stor skillnad mellan kommunerna avseende satsningen på kultur i allmänhet och musicerande ungdomar i synnerhet.
- Vi har bland annat en jättefin proffsstudio, Tusen Toner, och dit har alla band fritt tillträde, säger Kirunabon Johan Kalla som tycker att hans hemstad är väldigt bra i detta avseende:
Överkalix kommun och Haparanda kommun får också godkänt, dock inte Kalix kommun.
- De styrande borde ordna mer konserter och en ordentlig studio, det är inte bra grejer i Ungdomens hus, säger Gabrielle Sundström.
Tjejrock?
Allt sedan första året med Dolores har killar, om än väldigt få, fått vara med i projektet.
- Jag tycker att tjejrock är en dålig benämning, det är ingenting speciellt med tjejrock jämfört med killrock. Jag upplever inte att tjejer är fegare än killar, säger Johan Kalla vars band Strange Ideas spelar vad han beskriver som alternativ Indierock.
Tjejerna håller med, de ser utmaningen att banden oavsett det är tjejer eller killar, ska få fler speltillfällen i länet.
- Vi får mycket extra uppmärksamhet just för att vi är tjejer, säger Lina Heikkilä från Haparanda.
Dolores ska stärka unga tjejer inom musikbranschen
Finns det tjejrock och killrock?Finns det anledning att tro att tjejer behöver extra stöd?- Tjejer är ofta alltför undfallande, säger ungdomssamordnaren Jonas Karlsson.- Det är ingen skillnad på tjejrock och annan rock, säger Gabrielle Sundström, sångerska i bandet Traffic Jam.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!