Distriktsveterinärerna är statens organisation och grunden för engagemanget finns i djurskyddet, smittskyddet och kravet att finnas även på platser där privata verksamheter inte finner det lönsamt.
Distriktsveterinärerna finns på ett hundratal platser i hela landet.
Härom dagen bjöd de in till öppet hus för att visa de nyrenoverade lokalerna - den första större renoveringen sedan huset byggdes år 1991.
Besökare kunde prata med verksamhetens anställda, se de nya utrymmena och delta i olika aktiviteter.
I östra Norrbotten finns Distriktsveterinärerna med den större verksamheten i Kalix.
Sex veterinärer, en djursjukskötare och tre djurvårdare arbetar i verksamheten.
– Vi är i tjänst dygnet runt, alla jobbar inte samtidigt, säger Kristina Olsson, distriktsveterinär och klinikchef i Kalix som sedan nyligen också arbetar 25 procent i husdjursrådgivningen "Växa Sverige".
Tidigare fanns här tre undersökningsrum, nu finns det fyra undersökningsrum. Tandrummet är helt nytt, röntgen har funnits tidigare men fräschats upp. Utrymmet för steril och lab uppfyllde inte de nya hygienkraven, det gör de nu, och numera finns en ingång direkt utifrån till ett smittrum. Klinikdelen är numera skild från personaldelen och arkiv har byggts om till kontor.
Så – hur tar vi hand om våra husdjur?– Vi tar generellt sett väldigt väl hand om våra husdjur, säger Kristina Olsson.
Trender över tid?– Katterna har fått högre status, många tar verkligen väldigt väl hand om dem, säger Carina Isacson, djurvårdare och stf klinikchef.
Distriktsveterinärerna har också filialer i Haparanda och Överkalix.