Deras stugidyll kan förstöras av nya villaområdet

Gunilla och Dick Karlsson kan tvingas se sin oas, som de ärvt och planerar lämna vidare, förstöras. Kommunens planer är att uppföra ett nytt bostadsområde femton meter från deras stugknut. ”Det får inte hända, vi kommer aldrig att ge oss” säger Gunilla Karlsson.

Gunilla och Dick Karlsson är omgivna av ett fantastiskt djurliv med allt från insekter de inte sett någon annanstans till fåglarnas skönsång inpå knuten och ett stenkast bort finns den i alla tider så uppskattade stranden. ”Den här platsen är och har alltid varit viktig för vår familj” säger de.

Gunilla och Dick Karlsson är omgivna av ett fantastiskt djurliv med allt från insekter de inte sett någon annanstans till fåglarnas skönsång inpå knuten och ett stenkast bort finns den i alla tider så uppskattade stranden. ”Den här platsen är och har alltid varit viktig för vår familj” säger de.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-08-14 07:00

Gunilla Karlssons pappa uppförde stugan i Svedjesanden, Rågholmen, 1968.

Familjen, som då bodde i trakten, kom att älska att vara där.

Stugan ligger naturskönt med bara 20 meter till stranden men den är ändå omgiven av skog.

– Utgångspunkten har alltid varit att bevara så mycket som möjligt av miljön, säger Gunilla Karlsson.

 För ett antal år sedan tog Gunilla och hennes man över stugan, de är pensionärer sedan tre år tillbaka och bor i Rosvik, Piteå.

De kan äntligen vistas i stugan hur mycket de vill, det är bara under vintermånaderna de inte är här.

Ofta samlas de med barn och barnbarn.

– Vi har renoverat en hel del, vi är nästan klara, vi gör det till vårt, säger Dick Karlsson.

– Så småningom ska våra barn, och senare barnbarn, ta över. Vi har fört över livet här till barnen, som för över det till barnbarnen. Det känns så fint, säger Gunilla Karlsson som fortsätter:

– Vi mår så bra här, här kan vi koppla av totalt och umgås.

 I november 2020 upptäckte makarna att två personer var på deras fastighet.

Det började med att de hörde röster som kom allt närmare.

Dick Karlsson gick ut och frågade vilka de var och deras syfte med att vara där.

– Det visade sig vara kommunala företrädare. Där och då fick vi höra om planerna på ett nytt bostadsområde här. ”Ni kommer att få grannar” sade Anders Ökvist, planingenjör, som också presenterade sig som ”hjärnan bakom alltihop”. Vi fick på stående fot erbjudande om vatten, avlopp och bredband, säger Dick Karlsson som fortsätter:

– Helt plötsligt var vi sakägare.

Om paret inte hade varit i stugan den dagen hade de ännu då, för drygt åtta månader sedan, inte fått vetskap om planerna som – om de blir verklighet - förändrar allt för dem.

– Vi kände oss obekväma med att det plötsligt stod främmande människor på tomten.

Det finns i dag sju stugor på Rågholmen, övriga ligger så till att de inte berörs på samma sätt som Karlssons.

Dick Karlsson hade dialog med kommunen kring samrådshandlingen och det stod klart att det finns en rad frågetecken kring exploateringen, som exempelvis hur elen ska dras och varför deras fastighets servitut inte finns med i beslutsunderlaget.

Servituten reglerar att Karlssons har rätt att ta väg över stamfastigheten till allmän väg, att de har tillgång till bad och plats för båt vid stranden och att vattenledningen går över stamfastigheten.

– ”Det där är bara en beskrivning, det behöver inte bli så” sade Anders Ökvist som svar på våra frågor. En faktor är förstås att det kan bli en extern exploatör. Hur ska då vi, och alla andra, då kunna ta ställning till planbeskrivningen? Alla yttranden präglas av att det finns oklarheter och felaktigheter. Jag är väldigt förvånad över att Kalix kommuns politiker godkänt samrådshandlingen, trots alla frågetecken flera parter pekat på, säger Dick Karlsson.

Kalix kommuns plan är att Karlssons fastighet ska införlivas i gemensamhetsanläggning med det nya bostadsområdet – utan att tillfråga dem om de vill vara med.

Kalix kommun har också sagt ja till att inleda förhandlingar om att lösa in Karlssons fastighet – utan att de sagt att de är intresserade av det.

– Det finns inte pengar i världen som skulle kunna lösa ut oss, säger Gunilla Karlsson.

Planen är att den fem meter breda asfalterade, gatubelysta vägen till bostadsområdet ska gå strax ovanför deras stuga.

15 meter från stugknuten ska grönområde för nya bostadsområdet anläggas.

Stugorna eller villorna, vilket det då blir, kommer att ligga minst åtta meter högre än parets stuga och den tillåtna byggnadsytan på de nya tomterna är 400 kvadratmeter.

Den privata sfären, som i dag är total, försvinner.

– Det här försätter oss i en väldigt svår situation. Tio år är avsatt för hela projektet; avverkning i svår terräng, markberedning, vägbyggen och sedan byggnationerna. När området är klart har biltrafiken ökat väsentligt. Det är klart att det påverkar oss men också den bevarandevärda miljön här, vad blir kvar av naturvärdena och det orörda? Vad händer med stranden som betyder så mycket för oss och andra? Vi har funnits här under en väldigt lång tid, vi tycker att kommunen bör lyssna bättre på oss, säger Dick Karlsson.

– Vår upplevelse är att kommunen vill tränga ut oss. Det kommer inte att gå. Vi kommer aldrig att ge oss, säger Gunilla Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!