I den delårsrapport som Billerud Korsnäs presenterade för en tid sedan framgick att bolaget gjort en vinst på drygt 500 miljoner kronor före skatt. Något resultat för de enskilda produktionsanläggningarna redovisas inte, men platschefen Charlotta Engman bekräftar att verksamheten vid Karlsborgsverken går bra:
– Jag kan känna stolthet över att vi hängt med så bra, trots hård konkurrens, och över den kompetens som finns här, säger hon.
Billerud Korsnäs är den enskilt största privata arbetsgivaren i Kalix med 370 anställda. Efter en period då personalstyrkan minskats är man sedan en tid inne i en generationsväxling. Inom 10 år väntas omkring 30 procent av de anställda gå i pension:
– Nu har vi en organisation som passar oss, det känns roligt att kunna nyrekrytera, säger Charlotta Engman.
Niklas Johansson, ordförande i fackförbundet Pappers sektion vid Karlsborgsverken tror att generationsväxlingen kommer att gå bra och bekräftar att man är inne i en positiv trend produktionsmässigt. Han hoppas att den håller i sig:
– Det är vår förhoppning. Man kan ju aldrig sia om framtiden, men det är vad vi tror och hoppas på.
Trots att Karlsborgsverken är en stor arbetsgivare i östra Norrbotten verkar många inte riktigt verkar "veta vad vad vi gör", berättar Charlotta Engman. NSD fick bland annat reda på följande: Vid Karlsborgsverken produceras årligen omkring 300 000 ton kraftpapper, säckpapper och avsalumassa som används till olika typer av förpackningar. Säckpappret används bland annat inom byggindustrin och kan exempelvis förvara cement, medan avsalumassan blandas in i hygienpapper (bland annat toalettpapper) och i skriv-och tryckpapper.
Produktionen är igång dygnet runt, året runt - förutom vid det årliga veckolånga produktionsstoppet då man bland annat servar maskinerna. Omkring 80 procent av det som produceras vid Karlsborgsverken exporteras till Europa, av hela Billerud Korsnäs produktion går runt 70 procent dit.
En ny produkt som tillverkas vid Karlsborgsverken är en upplösningsbar säck som bolaget tagit fram ihop med Lafarge, en franskt cementbolag. Hela säcken kastas in i cementblandaren och ingen behöver riskera att andas in något cementdamm eller hantera tomma säckar. Den är ett exempel på hur bolaget jobbar med hållbarhet:
– Vi säger att vi vill bidra till en hållbarare värld. Ett sätt att göra det är att utveckla produkter som den upplösningsbara säcken. Jag tror att hållbarhet ligger i tiden. Hållbara produkter efterfrågas också mer och mer av kunderna, säger Charlotta Engman.