"Det känns vemodigt att lämna Överkalix"

ÖVERKALIX. Det unga och framgångsrika polisteamet i Överkalix har splittrats.Trion gjorde sitt sista (?) gemensamma arbetspass i natt. NSD träffade dem på polisstationen häromdagen - för en pratstund och en avskedsbild.

Foto:

Kalix2008-05-29 06:00
Peter Wäppling och Björn Nagander ska tjänstgöra på annan ort.
- Det känns vemodigt att lämna Överkalix. Vi har känt att vi behövts. Vi har fått bra kontakter med skolan, sociala, ungdomarna. Det skulle ha känts bättre om vi kunnat lämna över till någon som kommer hit, säger Björn Nagander.
- Det bästa är om poliser finns på stället. Men det är en ledningsfråga, vi gör det jobb vi ska. Men jag hoppas att någon tar vid efter oss, säger Peter Wäppling.
Kvar i Överkalix blir Therese Markström:
- Men vi kommer att vara minst två, så har jag fattat det. Polisstationerna i Överkalix, Övertorneå, Pajala och Kalix ska samarbeta. Jag försöker göra mitt bästa och ledningen tänker mycket på Överkalix. Det ska inte vara tomt här, men att ha 24 timmars täckning är inte möjligt.
På polisstationens kylskåpsdörr finns två meddelanden till trion. Det ena är en inbjudan till teater på ett gruppboende i Bränna - pjäsen heter "Polishuset".
Sammansvetsat gäng
Det andra är ett chokladogram med texten:
"Ni gör ett fantastiskt jobb! Tack Therese, Peter och Björn för er vänlighet!"
De har uppenbarligen gjort avtryck i kommunen.
- Vi har varit ett sammansvetsat gäng. Tycker exempelvis att det är viktigt att arbeta mot narkotikan. Då blir det bra resultat, säger Peter Wäppling.
- Men alla tycker inte om oss. Peter brukar säga att dyngan luktar mer då man gräver i den, tillägger Björn Nagander.
Åren 2006 och 2007 anmäldes sammanlagt tio narkotikabrott
i Överkalix, under det senaste halvåret var antalet 55.
Nytt sätt att jobba på
- Det beror på arbetet vi gjort, ett helt nytt sätt att jobba på. Vi koncentrerar oss på ett visst problemområde, med egen spaning, tips och underrättelser. Då får man en bra bild av något.
Enligt Peter Wäppling finns sex-sju kända narkomaner i Överkalix, personer som är fast i missbruket.
- Sedan följer en svans av brukare. Minst tio Överkalixbor brukar narkotika då och då. Man är likgiltiga för risken att hamna
i missbruk, har en alldeles för liberal syn. Ser det som alkohol och stödjer automatiskt finansiering och brottslig verksamhet.
Ljusglimtar
Att narkotikamissbruket är vanligare i Överkalix än i andra kommuner tror inte Peter Wäppling.
- Nej, problemet är inte större, det finns inte fler socialt desorienterade. Men allmänheten kanske inte lägger sig i lika mycket som på andra ställen.
Det finns trots allt ljusglimtar.
- Föreningen Föräldrar mot narkotika är aktiv. Här finns eldsjälar som försöker ändra attityden mot narkotikan. Det är jättebra att de finns, säger Peter Wäppling.
Den senaste tiden har det varit mycket bråk där unga, ensamkommande flyktingar varit inblandade.
Ibland har flyktinggrupper bråkat sinsemellan, vid andra tillfällen har Överkalixungdomar varit motståndare.
Exploderar
- Vi har varit här då det varit stora bråk. Men det exploderar och då vi är på plats efter några minuter är slagsmålet slut, säger Therese Markström.
Björn Nagander anser att kommunen måste agera kraftfullt för att få bukt med problemet.
- Människor från drabbade områden i världen har ofta fått psykiska men och då måste man vara handlingskraftig, ge det personen behöver. Man måste få dem att trivas. Jag skyller inte på någon, men det krävs att man är tydlig och rak, folk måste få veta vad som gäller.
- De som ansvarar för flyktingförläggningen måste ta sitt ansvar. Det är inte polisens sak att styra upp deras verksamhet, vi utreder brott, tillägger Peter Wäppling.
Kollektivt ansvar
Alla i det unga polisteamet är stolta över det man lyckats åstadkomma i Överkalix.
- Vi har rört om i grytan ordentligt och är inte omtyckta av alla. Men vi har gjort det för att det är vårt jobb. En agerande polis är kanske inte alltid det roligaste att möta.
- Vi har känt ett kollektivt ansvar. Det har varit högt i tak, arbetsklimatet har gjort att vi kunnat lösa problem. Till en del som gjort något dumt har vi sagt "kom och drick en kopp kaffe så får vi prata".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om