Företaget Skatagård Natur, som är specialiserat på naturvärdesinventeringar av skog, har gjort naturvärdesbedömning av Rågholmen.
Christine Boyd-Larsson och Svante Larsson står bakom arbetet.
– När vi fick veta att Skogsstyrelsens inventering var sekretessbelagd kände vi att här finns någonting de inte vill ska komma fram, så vi bestämde oss för att åka till Rågholmen och titta, säger Christine Boyd-Larsson.
”Naturvärdesinventeringen visade att granskogen som helhet är en nyckelbiotop, det vill säga ett område med höga naturvärden. Det finns en variation inom området med de högsta naturvärdena på östra sidan. Det är en brist på skogar med höga naturvärden längs kusten i Kalix kommun och Norrbottens kustland vilket ökar vikten att bevara skogar som denna” står det i Skatagård Naturs rapport, där det vidare sägs att det finns rikligt med gamla granar och gamla grova björkar. Uppmätt trädålder på granarna varierade från 155 år till 230 år. "Förekomsten av död ved i form i stående döda träd, lågor i olika förmultningsstadier samt högstubbar är tämligen allmän" samt fortsättningsvis:
”Granskogen tål inte något ingrepp i form av avverkning till exempel för bostadsbyggande. Även en avverkning i angränsande strandskog eller områden med något lägre naturvärden kommer att ha en negativ påverkan på granskogen. En avverkning för bostadsbyggande kommer att leda till omfattande vindfällningar av träd och ett försämrat lokalklimat för den gamla granskogen. Många känsliga arter som finns i gammalgranskog är beroende av hög och konstant luftfuktighet, att öppna upp skogen eller att avverka skogen på den västra sidan kommer att ha hög negativ påverkan på den östra sidan. Slutsats: Det är viktigt att skogen på Rågholmen behålls som en enhetlig skog utan ingrepp.”
– Redan för 40 år sedan klassades skogen på Rågholmen som gammal skog. Kalix kommun förstår sig inte på hur värdefullt det är med gammal skog, säger Christine Boyd-Larsson som tillägger att även små ingrepp där ändrar mikroklimatet på ett sådant sätt att rödlistade arter och signalarter påverkas.
Marie Karlsson har gjort en inventering av Rågholmen med start i april i år, och hennes arbete fortsätter.
Hon håller svampkurser och har hållit Naturskyddsföreningens kurs ”Nyfiken på skog”.
–Ju fler gånger jag har varit på Rågholmen, desto fler arter har jag hittat. Det är väldigt stor tillgång på både rödlistade arter och signalarter, jag har hittills hittat 16 arter som är det ena eller det andra, säger Marie Karlsson som nyligen hittade grantickeporing som är extremt ovanlig och beskrivs finnas i tio lokaler i landet och har cirka 300 fynd registrerade.
– Jag blev förvånad över det höga naturvärdet och över att Rågholmen inte är skyddat område. Rågholmen är en stor tillgång för Kalix, men vi behöver marknadsföra de fina områdena bättre. Många vet till exempel inte att det finns naturreservat i Gammelgården, Stråkanäs och Sangis. Det finns mängder av områden i Kalix kommun som är lämpligare att bebygga, än vad Rågholmen är, säger Marie Karlsson.
Gaute Larsen, Rågholmens vänner, säger "vi är otroligt tacksamma för det arbete som lagts på inventeringarna":
– Jag hade egentligen ingen förutfattad mening om naturvärdena. Jag kommer från en plats där det inte finns träd, och jag kan verkligen uppskatta Rågholmen.