"Det är vi som styr"

- Det är vi som styr Kalix kommun!Det klara beskedet fick oppositionen med Ulf Blombäck (M) i spetsen av kommunalrådet Robert Forsberg (S), när de ifrågasatte att socialdemokraterna reser runt i kommunen och pratar ekonomi med kommunmedborgarna under Kalix kommuns flagg.

KALIX2009-10-13 06:00
En av de längre debatterna under gårdagens kommunfullmäktigesammanträde handlade om den redan tidigare omdiskuterade informationskampanjen signerad socialdemokraterna och åtföljd av några av de högsta tjänstemännen.
Att oppositionen inbjöds att vara med och lyssna på mötena, men utan att starta debatt, lindrade inte kritiken.
- Vi är demokratiskt misshandlade. Socialdemokraterna är inte lika med kommunen! Ni är inte kommunen, ni är ett parti! Jag vill en gång för alla få slut på det här arbetssättet, inledde Ulf Blombäck som fick stöd för sin kritik av miljöpartiet, folkpartiet och vänsterpartiet.
Robert Forsberg konstaterade att det är socialdemokraterna som styr "och det tänker jag inte be om ursäkt för" och "Ulf, vi gör bara samma sak som dina partikamrater på regeringsplanet har gjort".
Tusentals portioner i soporna
En annan fråga som engagerade handlade om Kristina Enholms (MP) motion om bättre kvalité på maten och minskat matsvinn, hon berättade också om ett besök på äldreboendet Gärdet och summerade "maten där går inte att äta".
- De vill ha lokalt lagad mat, som i Vitvattnet, och det borde vi kunna ta beslut om här nu, sade Kristina Enholm som tycker att avtalet med Matservice (som producerar maten till förskolorna, skolorna och äldreboendena i kommunen, reds anm) bör gå att riva upp med motiveringen att kvalitén inte är den utlovade.
Redovisningen av matsvinnet vid Djuptjärns förskola och skola visar att svinnet varierar mellan 5 och 20 procent - eller att hela 1 018 av 7 530 portioner levererade till Djuptjärns förskola under vårterminen 2009 kastades.
Beslutet blev att kommunen ska följa utvecklingen av maten samt begära regelbundna redovisningar av svinnet.
"Nu kan vi inte vänta längre"
Delårsrapporten, som visar på ett helårsresultat på minus 15,3 miljoner kronor, vållade också en längre debatt.
- De beslut som måste fattas inom barn- och grundskolenämnden och gymnasienämnden kommer att drabba kommunmedborgarna, så är det. Vi måste entusiasmera politikerna i dessa nämnder att ta fram förslagen nu, för vi kan inte vänta längre, summerade Robert Forsberg.
Inga-Lis Samuelsson (C) och ordförande i gymnasienämnden, konstaterade att det är viktigt att alla gör sin hemläxa -  och att politikerna i Kalix kommun vid en jämförelse med Haparanda kommun där inga nämnder uppges redovisa minusresultat - inte har gjort det:
- Gymnasieskolan kommer att tappa en stor del av sitt utbud, men kan vi göra nedskärningarna? Ja, det kan vi.
Beslut i korthet
"Vad hände med näringslivsutskottet med fem ledamöter som kommunfullmäktige beslutade om i juni i år" undrade Carl Otto Gählman (OBER) och Robert Forsbergs svar löd att näringslivsstiftelsen ska avvecklas under 2010 och när så skett så ska det nya utskottet träda in.
Politikerna sade ja till gymnasiesamverkansavtalet mellan Kalix och Haparanda kommuner.
Den nybildade jävsnämnden som ska vara kopplad till den nya samhällsbyggnadsnämnden består av Eva-Britt Ekberg (S och ordförande), Gunnar Johansson (S) och Bo Goding (V) och ersättarna Mona Andefors-Nilsson (S), Joakim Paavola (S) och Åke Bäckman (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om