Barn- och elevombudet, BEO, (en självständig funktion vid Skolinspektionen som utreder anmälningar om kränkande behandling av barn och elever och kan företräda dem i domstol) erbjöd Kalix kommun en förlikning avseende skadeståndet på 90 000 kronor.
"Vi kan betala, men vi blir inte bättre för det. Vi vill veta vad mer vi skulle ha gjort" sade utbildningschefen Charlotte Sundqvist då.
Tre månader senare har Kalix kommun gjort en överenskommelse och betalat ut skadestånd på 70 000 kronor.
– Vi tycker att vi har gjort det vi kan göra i den här frågan, men det är väldigt svårt för en kommun att driva sådana här saker. Vi har pratat med Barnombudsmannen om detta och vi varken vill eller kan, av hänsyn till flickan, dra det här i rätten och lägga fram konkurrerande omständligheter, säger Charlotte Sundqvist som inte vill säga något om vilka dessa är.
– Flickan har blivit kränkt, det står också i alla utredningar.
Lärdom?
– Kanske tyvärr - för jag skulle önska att den skulle gynna eleverna - att vi måste bli ännu bättre på att dokumentera våra analyser och slutsatser, säger Charlotte Sundqvist som tillägger att diskussioner kring vad som är okej och inte okej på nätet fortlöpande förs ute i verksamheterna.
– Vi vill ger eleverna verktyg att hantera friheten som nätet innebär, men vi har låst sajter som Ask.fm där människor anonymt kan skriva vad som helst, samt sidor med droger eller pornografiskt material. Vi kan se vad eleverna gör på nätet, exempelvis vem som skickat ett kränkande inlägg, så länge kommunens nätverk används.