Här växer den nya Kalixbron fram bit för bit

Bygget av den nya Kalixbron är i full gång. Infrastrukturprojektet är ett av de största i norra Sverige. "Som Kalixbo är jag väldigt stolt att få vara med och bygga den här bron" säger maskinföraren Daniel Wennberg.

Blockchefen Lennart Nilsson, NCC, är stolt över att få vara med i projektet med att bygga den nya Kalixbron.

Blockchefen Lennart Nilsson, NCC, är stolt över att få vara med i projektet med att bygga den nya Kalixbron.

Foto: Henny Bucht

Kalix2020-08-17 06:00

Sedan 2009 har det funnits planer på att ersätta den befintliga Kalixbron som byggdes 1957. Bygget av den nya bron drog igång i juni 2019 och beräknas stå klar för trafik i december 2021.

Den nya Kalixbron byggs då vägen är utpekad i ett vägnät som ska klara av 74 ton i bruttovikt. Den gamla bron klarar 64 ton och därför bygger man den nya.

– Det är viktigt för hela Norrbotten att vi får en ny Kalixbro då den ligger på E4 där cirka 10 000 fordon passerar varje dag, säger blockchefen Lennart Nilsson, NCC.

Till skillnad från den gamla bron kommer den nya att klara av dispenstransporter. För att den gamla bron skulle klara av den typen av tung trafik var man tvungen att stänga bron eftersom den var för smal. Nya Kalixbron kommer att bli 310 meter lång samt 15,2 meter bred och ha en fyra meter bred gång- och cykelbana.

– En stor skillnad är byggtekniken. Den gamla bron är en betongbro byggd på plats. För den nya bron monteras stålbalkar på land för att sedan skjutas ut till brostöden, säger han.

I dagsläget pågår arbetet med brostöden där de just nu armerar bottenplattan i stöd ett av fem ute i älven. Även ett av landfästena till bron, på Kalixsidan, håller på att gjutas. Det är från det landfästet som stålbalkarna till bron sedan kommer att skjutas ut till brostöden som görs på plats i vattnet.

– Brostöden är 16,2 gånger 9,4 meter och det djupaste är 11 meter djupt och grundaste 5 meter. Stöden är förankrade i berggrunden för att de inte ska flyta iväg under byggnationen då cirka 1700 tons vattentryck trycker på, säger Nilsson.

Trafikverket menar att det är hög prioritet på en ny Kalixbro då den ligger på väg E4 där de just nu jobbar med en förstärkning av vägnätet.

– Det är en starkt trafikerad väg och rent fysiskt görs den nya bron för att den ska klara av BK4-vägnätet som innebär att vägen ska klara 74 tons transporter, säger Peter Viklund, projektledare Trafikverket.

Att jobba med ett stort byggprojekt är inte alltid lätt och de har stött på en del problem längs vägen.

– Vi hade ett kort stopp i december på grund av att projektets miljökrav inte följdes. Sen hade vi även ett stopp i början på året då vi upptäckte en spricka i den gamla bron i samband med en dykning, säger Viklund.

Bortsett från de två stoppen har brobygget tagit mer tid än vad de hade tänkt sig vilket gjort att de ligger efter i tidsplanen.

– Det är sagt att bron ska vara klar för trafik 2021 och det tror vi fortfarande. Däremot finns det en risk att alla arbeten inte kommer vara färdiga och vissa delar kanske dröjer till 2022.

En som varit med sedan dag ett av brobygget är maskinföraren Daniel Wennberg.

– Varje moment vi gör är otroligt spännande. För mig är det helt nytt att bygga en bro i den här omfattningen, säger han.

Han tycker också att det är kul att få vara med i ett sådant stort projekt på hemmaplan.

– Som Kalixbo är jag väldigt stolt över att få vara med och bygga den här bron, säger Wennberg.

Den gamla bron rivs när den nya står klar. Vilket enligt blockchefen är en av de största riskerna med projektet.

– Vi måste följa miljökraven och får inte spränga den gamla, den rivs på plats som den är byggd fast omvänt. En fördel är att den ligger nära den nya men det innebär även utmaningar med skydd mot trafiken och den nya bron vid rivningen, säger Lennart Nilsson.

Faktarutan tas bort

Och ersätts med en extra bild, översikten på bygget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!