Demensmedicin viktig
Stellan Båtsman arbetar som primärvårdsläkare i Kalix. När han jobbar kostar det pengar, men ändå är det en "bra affär" för samhället i allmänhet - och för patienten i synnerhet. En inläggning på särskilt boende kostar en halv miljon kronor per år. - Om jag behandlar patienten med demensläkemedel kostar det 12 000 kronor per år och patienten kan bo kvar hemma.
Med demensläkemedel kan man både fördröja sjukdomsförloppet och minska symtomen. FOTO: Pressens bild
Foto: Pressens bild
Stellan Båtsman som är specialist i allmänmedicin förklarar att depression är en av de vanligaste folksjukdomarna och drabbar omkring fem procent av befolkningen. Med depression menas att symtomen är så svåra att man behöver medicinsk hjälp. Sjukdomen är vanligare hos äldre. Bland dem som vistas på sjukhem eller inom sjukvården lider var tredje av en depression. Trots att det finns
effektiv behandling mot depression får många inte advekvat hjälp. Därför är det viktigt att anhöriga och personal är uppmärksamma på tecken som tyder på en depression.
Skillnaderna mellan distriktsläkarnas behandlingsmetoder
i Norrbotten är stor. Men socialstyrelsens riktlinjer för behandling av demens är mycket tydliga. För det första behöver patienten få en diagnos. För det andra behöver patienten få en läkemedelsbehandling.
Medicin är vardagsmat
I Kalix har Stellan Båtsman med flera läkare konsekvent jobbat med läkemedelsbehandling, i 13 års tid.
- Folk tror att medicinerna är så dyra. Det är inte sant. Det är väldigt stora skillnader i Norrbotten bland de som får prova läkemedelsbehandling vid demens. Kostnaderna för demensläkemedlen är betydligt lägre än för till exempel för hjärt- och kärlsjukdomar.
I Finland har man jobbat med diagnostisering och läkemedelsbehandling konsekvent. Förskrivningen är tre gånger så stor som
i Sverige.
- Diagnosen är det första, därefter läkemedelsbehandling och sedan kontinuerlig utvärdering, förklarar Båtsman. Han vill poängtera att vi ställer för höga krav på människan idag, även om man är gammal.
- Jag anser att man skall klara av att sköta räkningar med mera när man är 75 till 80 år. Annars måste man misstänka demensproblematik. Men för 40 år sedan var samhällskraven inte så stora som i dag.
Båtsman pekar på att vi förr inte levde lika länge.
Lever längre
- I dag blir vi mycket äldre och många kan vara yrkesverksamma upp i mycket hög ålder.
Båtsman syftar på Hans Blix som arbetade som generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet (IAEA) och för FN trots att han var långt över 70 år. Det finns många exempel.
- Vem säger att man måste kunna komma ihåg alla koder till dörrar, koder till bankomatkort, klara av alla räkningar vid 75 års ålder? Är det verkligen nödvändigt.
- Problem som uppstod förr vid demenssjukdom var inte så tydliga och symtomgivande som i dag.
Numera förskriver vi livsuppehållande mediciner. Vi överlever så länge att demensen, cancermetastaserna och annat som främst drabbar äldre blir mer plågsamt än en plötslig hjärtdöd.
Stellan Båtsman förklarar att en bra social familjesituation kan vara den bästa medicinen.
- Om du lever här och nu, älskar ofta och inte är helnykterist, då klarar du dej längst, säger han men påpekar det där med små mängder och syftar på alkoholintaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!