De vill skapa ett mer inkluderande samhälle

Föreningen Kalix för alla driver kampanjen "Säg hej till mig" som syftar till att motverka utanförskap. "Det är en bra idé" säger Viktor Forslund, årskurs nio på Manhemsskolan.

"Säg hej till mig" uppmanar Cecilia Lindgren Parviainen, Alfred Alamaa, Cathrine Pehrsson och Viktor Forslund.

"Säg hej till mig" uppmanar Cecilia Lindgren Parviainen, Alfred Alamaa, Cathrine Pehrsson och Viktor Forslund.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-09-26 16:51

Kampanjen "Säg hej till mig" har precis dragit i gång och pågår de närmaste veckorna.

– Vi vill göra människor mer medvetna om varandra. Vi vill visa att man kan hälsa fast man inte känner varandra, eftersom det blir ett öppnare och varmare samhälle om man hälsar på den man möter i stället för att titta ner i marken. Vi Kalixbor är dessutom inte fler än att vi faktiskt kan säga "hej" när vi ser varandra, säger Cecilia Lindgren Parviainen för Kalix för alla.

Hon berättar vidare att idén är att ingen kan göra allt, men att alla kan göra något.

– Att säga hej till sina medmänniskor är enkelt, gratis och något varje enskild individ kan göra för att bidra till ett varmare, öppnare och mer inkluderande Kalix, säger Cecilia Lindgren Parviainen.

Hon berättar också att kampanjen är en idé som funnits med länge, och att corona med inställda aktiviteter så som exempelvis Kalix Pride och därmed pengar över i kassan, möjliggjorde att göra detta nu.

– Sandra Eriksson, ordförande i föreningen, har pratat om den här kampanjen i flera år, säger Cecilia Lindgren Parviainen.

Föreningen har köpt in pins, märken som kan sättas på exempelvis jackor, med texten "Säg hej till mig".

De delas ut i högstadiet, på Manhemsskolan och Norrskenets friskola, samt på gymnasieskolan Furuhedsskolan.

De pins som inte delas ut direkt kommer att finnas i skolornas respektive bibliotek eller cafeteria samt hos elevrådet. Fritidsgården Frizon ska också dela ut dem.

Viktor Forslund och Alfred Alamaa, båda årskurs nio Manhemsskolan, tog tillsammans med läraren Cathrine Pehrsson emot pinsen och affischerna.

Ungdomarna enas om att kampanjen är en bra idé, inte minst i coronatider när många särskilt äldre är än mer ensamma.

– Det är en bra idé, att hälsa på varandra skapar en mycket trevligare stämning. Jag brukar ibland hälsa på människor jag möter och jag kan ge en komplimang som "fin mössa" eller "vilken fin hund", säger Viktor Forslund.

– Det bryter kanske den svenska normen att hälsa på människor vi inte känner, men vi blir ju glada av det och det kan faktiskt göra någon annan människas dag, säger Alfred Alamaa.

Cathrine Pehrsson håller med ungdomarna:

– Det finns många elever som är ensamma och även om vi vuxna i skolan hälsar så betyder det mycket att bli sedd av jämnåriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!