Makarna Ai Yun Liang och Tish Hsiang Liang är från Indien.
Tish Hsiang Liang flyttade till Luleå år 1981, fyra år senare kom Ai Yun Liang dit.
Tish Hsiang Liang jobbade på restaurang Exotic, Ai Yun Liang var hemma med parets barn.
– En dag gick jag till min svärmor. Vi hade ingenting att göra, så jag föreslog att vi skulle åka på en utflykt med buss för att vi skulle få se lite annat, säger Ai Yun Liang.
Sällskapet begav sig till busstationen och valde bussen till Kalix.
– En lagom utflykt, den tog inte så lång tid, säger Ai Yun Liang.
De gick till en restaurang som fanns nära busstationen, i det som då hette Chalis City.
– Då visste vi inte att den restaurangen var till salu. Vi hade inga andra planer än att äta lite mat, se oss omkring och sedan åka hem, och så blev det, säger Ai Yun Liang.
En vecka senare fick Tish Hsiang Liang, via en arbetskamrat, veta att en restaurang i Kalix var till salu och de pratade om att köpa den tillsammans.
När Tish Hsiang Liang berättade om detta hemma fick han veta att hustrun och hans mamma hade varit där alldeles nyligen.
– Jag sade ”åh, det är en fin restaurang” säger Ai Yun Liang som tillägger ”men det var inte bara att köpa”.
Tish Hsiang Liang och arbetskamraten fick nej hos bankerna.
– De sade att människor i Kalix är inte ute på kvällarna, säger Ai Yun Liang.
Arbetskamraten backade ur affären och tanken om ett familjeföretag föddes.
Makarna fann en bankman som trodde på idén och de gjorde affären.
Det fanns inga lediga lägenheter, så de fick hyra en etta under renovering första tiden i Kalix.
Året var 1989 och ortens första kinarestaurang hade öppnat.
Det var mycket arbete och då var de fyra: de själva, mamma/svärmor och ytterligare en anställd.
Makarna berättar att de trivdes bra i Kalix från första stund – även om de kom med ”ny” mat.
De beskriver det som att de togs emot med öppna armar.
”Det var och är helt underbart” säger makarna unisont.
– Människor visste inte då vad bambuskott är men de lärde sig, säger Tish Hsiang Liang och ler åt minnet.
– Många tyckte att vitlök och ingefära var för stark kryddning, numera hinner vi nästan inte skala all vitlök, säger Ai Yun Liang och skrattar.
För tolv år sedan flyttade restaurangen till nuvarande fastighet.
I dag har restaurangen sju anställda, utöver makarna själva.
– Vi jobbar mycket för att vi trivs med det, hela gänget anställda är helt fantastiska. Det är också kul att träffa alla människor, ingen dag är den andra lik, säger Ai Yun Liang.
I köket pågår arbetet för fullt, Li Qhven Hsien och Joeric Zaldixa kockar.
– Det finns många favoriter, en av dem är manchurian kyckling, säger Tish Hsiang Liang.
30-årsfirandet skedde i lördags och intäkterna från dagen går till Barncancerfonden och Kalix Lions club.
– Vi tycker mycket om barn. Om barnen har det bra blir det bra för alla, säger Ai Yun Liang.
Ai Yun Liang har en liten tavla som hängt med sedan gymnasieåren i Indien.
På den finns kloka ord av Mahatma Gandhi, med innebörden att gästen alltid är i fokus.
– Jag tänkte att om jag en dag startar en egen verksamhet då ska jag ha den här bakom disken, och det har jag. Texten är så fin, den inspirerar mig hela tiden, säger Ai Yun Liang.
Framtiden?– Vi ser fram emot många nya, fina år, säger Tish Hsiang Liang.