EnRival AB finns i hela landet och bland de senaste satsningarna finns kontoret i Kalix.
Företaget är, liksom andra företag i branschen, arbetsförmedlingens leverantörer och hjälper arbetssökande med allt kring jobb eller utbildning.
Det kan handla om hjälp med att hitta ett arbete, en utbildning, en praktikplats eller hjälp med att skriva ansökningshandlingar som CV och personligt brev.
Det handlar också om att ha kontakt med företagare för att känna till personalbehov och kanske kunna matcha med arbetssökande.
Den arbetssökande kan, efter att ha varit inskriven hos arbetsförmedlingen i sex månader, välja leverantör och EnRival är en av dem.
Josefin Strömberg är sedan i november förra året handledare vid kontoret i Kalix.
Hon berättar att hon, på grund av den korta tiden i jobbet, inte kan säga så mycket om lokala trender ännu.
– Flera arbetssökande efterfrågar arbete inom vatten och VVS och en del av dem har redan utbildning inom det, säger Josefin Strömberg som tillägger att bristen på arbetskraft inom vård och omsorg är känd men att det ibland kan behövas tid för att den arbetssökande ska tänka sig att "sadla om" helt och hållet.
– "Hur mår du" är den viktigaste frågan vi ställer. Efter en tids arbetslöshet kan den arbetssökande behöva peppas, hitta motivationen och bygga upp självförtroendet för att kunna hitta nya vägar.
Rebecca Sundqvist är handledare vid kontoret i Luleå och hon säger att mycket i samhället kretsar kring att stress är det största problemet när det gäller psykisk ohälsa, men att hon upplever att ensamheten faktiskt är det största problemet.
– Det är så roligt att se hur arbetssökande finner varandra och se vad gemenskapen betyder. Söka och hitta jobb kan många, hitta vänner och ett sammanhang där du känner att du inte är ensam i den här processen kan vara svårare, säger Rebecca Sundqvist.
I Luleå har de veckovisa jobbcaféer där de arbetssökande kan träffas, de ska i gång i Kalix också.
Där kan arbetssökande umgås och ibland är företagare med och berättar vad just deras företag söker.
I Luleå är en arbetsmarknadsutbildning inom försäljning och service på gång, liksom språkpraktik i samarbete med en butikskedja.
Roger Kemi är områdeschef för EnRival i Norrbotten och han betonar samhällsuppdraget, ambitionen att finnas i hela landet och att deltagarna ska få samma hjälp oavsett hen bor i Stockholm eller Gällivare.
Han säger att de har alla kategorier människor och i alla åldrar bland deltagarna.
– Vi lyckas bra med uppdraget. Vi får ut 16 människor om dagen, i hela landet, i arbete eller utbildning, säger Roger Kemi.
Tips till arbetssökande?
– Det är inte ovanligt att den arbetssökande känner nervositet inför jobbintervjuer. Vi tränar på intervjuerna, hur de kan komma att gå till, för att den arbetssökande ska känna sig säkrare i den situationen, säger Josefin Strömberg.
– Jag brukar betona att ganska snabbt komma in i utbildning eller praktik, om så behövs, för att tiden då den arbetssökande inte har någonting i sitt CV inte ska bli längre än nödvändigt, säger Rebecca Sundqvist.
Vilka framgångsfaktorer finns för att lyckas, vilka lyckas bäst?
– Var "på". Gå in på företag och presentera dig, gör spontanansökningar, arbetsgivare gillar det. Våga prova ett nytt jobb, det kanske inte blir rätt varje gång, men du måste våga misslyckas för att kunna lyckas, säger Rebecca Sundqvist.