Albin, 18, om yrkesvalet: "Vetat sedan jag var liten"

Naturbruksgymnasiet i Kalix laddar för Skotar-SM. "Jag vet att jag ska sitta i en maskin, det har jag vetat sedan jag var liten" säger Albin Sundqvist som gör sig redo för mästerskapet.

Albin Sundqvist, Robin Eriksson och William Mörk, längst ned Kerstin Lindbäck, Johannes Lindberg och Arne Karlsson.

Albin Sundqvist, Robin Eriksson och William Mörk, längst ned Kerstin Lindbäck, Johannes Lindberg och Arne Karlsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-05-21 15:37

Naturbruksgymnasiet i Kalix har stått värd för tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Skogsentreprenörerna, tidigare.

Nu är det dags igen, SM arrangeras kommande fredag, samma dag som skogsmässan där 20-tal utställare och många branschföreträdare också är med.

– Det är ett jättebra tillfälle för elever och personal att få möta andra och utbyta erfarenheter och ett jättebra tillfälle för skolan att visa upp sig och berätta om allt vi kan tillföra, säger Arne Karlsson, lärare som arbetat vid skolan i 33 år och numera beskriver sig som "alltiallo".

Naturbruksgymnasiet i Kalix har redan sju SM-guld och ett antal silver- och bronsplatser i bagaget.

– Guldåren är 2001, 2004, 2006, 2007, 2011, 2013 och 2015, säger läraren Arne Karlsson.

– Framgångarna kan bero på flera olika saker förstås, en av dem är säkert att vi har ett mycket bra samarbete med engagerade företag som dels engagerar sig i hela utbildningen, dels tar emot eleverna på APL (arbetsplatsförlagt lärande, reds anm), säger han.

Kerstin Lindbäck, koordinator vid gymnasieskolan, berättar att de arbetar mycket med vi-känsla och gemenskap.

Hon finns i olika projekt men också i mellanrummen med allt från boende och läxhjälp till att fixa olika saker.

– Gemenskapen är jätteviktig, du behöver vara trygg i klassen för att bli duktig, säger hon.

Albin Sundqvist går andra året, inriktning skog, och han har via skolmästerskap och regiontävling i Östersund kvalificerat sig för SM.

De är sammanlagt tio elever från hela Sverige, olika naturbruksgymnasium, som gör upp i mästerskapet.

Tävlingen går kortfattat ut på att utföra flera olika precisionsuppgifter med skotaren, som exempelvis att stapla kubb, på tid.

– Det känns bra! Jag siktar på vinst, men det får gå som det går. Jag ska försöka hitta lugnet, säger Albin Sundqvist som apropå framtiden säger så här:

– Tanken är att börja köra maskin i skogen. Jag vet att jag ska sitta i en maskin, det har jag vetat sedan jag var liten.

Robin Eriksson går också andra året på utbildningen, framtidsplanerna är att läsa vidare efter gymnasiet.

– Jag vill plugga vidare till skogsmästare i Skinnskatteberg, säger Robin Eriksson.

William Mörk går första året på utbildningen och han planerar också att börja med att jobba i skogen.

– Jag vill prova på att jobba i skogen, om jag ledsnar på det så kanske jag börjar köra hjullastare i stället. Jag vet i alla fall att jag ska köra maskin, säger William Mörk.

På frågan vad grejen med maskinföraryrket är, nämner de goda möjligheter att få jobb, bra lön och friheten med att själv planera arbetet.

De goda jobbmöjligheterna märks inte minst i att entreprenörer efterfrågar elever till jobb innan de är klara med skolan.

De poängterar också att skogsbranschen är väldigt bred med en mängd yrken.

– Vi pratar om det här med ensamarbetet, om att hålla kontakt med andra maskinförare och om säkerhetstänket, säger Johannes Lindberg, lärare.

Lärarna beskriver en uppåtgående trend för skolan, det är ett stigande intresse för utbildningarna här, och fler elever kommer utifrån.

– Vi skulle gärna se en ännu större spridning, och gärna fler elever från Älvsbyn och Piteå där hälften av länets entreprenörer inom den här branschen finns, säger Arne Karlsson.

Det är sex tjejer i årskurs ett nu, kommande höst väntas tolv tjejer börja vid skolan som då väntas ta emot cirka 40 nya elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!