Allt fler unga människor ser värdet i att bo på landsbygden. Huspriserna har stigit och allt fler uppskattar det lugn som tillvaron där bjuder på.
Sabina Lundström, 33, och maken Oskar Lundström, 40, flyttade till Pålänge som ligger 15 kilometer utanför Kalix. Detta trots att Sabina i unga år påstod att det var staden som gällde.
– Jag ville i väg för att se och uppleva någonting annat. Det blev Sundsvall när jag pluggade. Sedan Luleå en tid och därefter har jag arbetat många år i Luleå och en tid i Piteå, berättar hon.
Efter många år av arbetspendling arbetar hon idag som kommunikationsansvarig på Kalixföretaget Mirror. Just Kalix, och särskilt Pålänge, har alltid haft en speciell plats i hennes hjärta.
– Jamen jag är ju väldigt hemkär, det går inte att komma ifrån. Det här är hemma för mig och i dag som förälder ser jag så många fördelar med att bo här, säger hon.
De bor i huset där Sabina växte upp. Tillsammans har de barnen Vide som är ett år och fem månader och Iris som är fyra år.
Hon är långt ifrån ensam om att ha återvänt till hembyn.
– Jag gick skola här i byn fram till årskurs sju. Jag har gamla klasskamrater som också har flyttat hem med egna familjer. Och det har faktiskt även många av mina kusiner, säger hon.
Sabina och Oskar ser en rad fördelar med det.
– Det blir ju mer liv i byn. Bara en sådan sak som att vi på söndagar har gymnastik för barn i gympasalen här. Barnen har också kompisar som bor nära. Vi funderar också på att köra igång med fotbollskul för de minsta. Så att man inte alltid behöver åka in till Kalix, säger hon.
Oskar som är idrottslärare på Manhemsskolan har också varit aktiv inom bland annat fotbollen. Han spelade för IFK Kalix i många år men de sista fyra åren som seniorspelare representerade han Pålänge GIF.
– Vi blev som ett kompisgäng som fortfarande umgås. Men i stället för att spela fotboll gör vi andra saker tillsammans. Många har också fått barn, säger han.
I byn är en lanthandel på väg att startas upp i närtid.
– Det betyder mycket. Vi bybor får försöka att handla så mycket som möjligt där så att den går runt och kan leva vidare. Så att det inte bara blir att köpa sådant som man upptäcker att man har glömt att handla inne i Kalix, säger Sabina.
– Att kunna ta sparken eller cykeln till matbutiken betyder också mycket. Det blir ju som en utflykt och något som man kanske gör tillsammans med barnen, inflikar Oskar.
Skolan där Sabina gick till och med årskurs sex är i dag stängd. Det är däremot så stort tryck på byns förskola att man fått ansöka om att utöka antalet platser.
– Jag tror att det blir 24 eller 26 barn efter nyår när Vide också börjar. Sedan kommer ju de som går i skolan i Kalix men som sedan kommer hit vid tvåtiden och går på fritids här, säger Oskar.
Föreningslivet är också starkt i Pålänge.
– Starkare än i många andra byar, tror jag. Det är kanske nästan för många, det ska ju finnas folk till allt. Men det finns en anda att man hjälps åt, säger Sabina.
För några år sedan drogs det i gång en medlemsfest. Uppslutningen där hade knappast kunnat vara bättre.
– Det var väldigt många som kom första gången och det har varit stort deltagande åren som följde också. Det känns skoj. Jag tror att många är måna om att ha lite gemenskap i byn, säger hon.