"Som förÀlder ser jag sÄ mÄnga fördelar med att bo hÀr"

PÄlÀnge Àr en by som Àr inne i ett generationsskifte. Det Àr fler barn i förskolan Àn pÄ lÀnge. 33-Äriga Sabina Lundström har valt att ta över förÀldrahemmet.

Sabina och Oskar Lundström brukar ta med barnen pÄ en sparktur. Snart kommer de ocksÄ att kunna sparka till lanthandeln som öppnar inom kort.

Sabina och Oskar Lundström brukar ta med barnen pÄ en sparktur. Snart kommer de ocksÄ att kunna sparka till lanthandeln som öppnar inom kort.

Foto: Joakim Nordlund

Kalix2023-12-29 17:00

Allt fler unga mĂ€nniskor ser vĂ€rdet i att bo pĂ„ landsbygden. Huspriserna har stigit och allt fler uppskattar det lugn som tillvaron dĂ€r bjuder pĂ„. 
Sabina Lundström, 33, och maken Oskar Lundström, 40, flyttade till PĂ„lĂ€nge som ligger 15 kilometer utanför Kalix. Detta trots att Sabina i unga Ă„r pĂ„stod att det var staden som gĂ€llde. 

– Jag ville i vĂ€g för att se och uppleva nĂ„gonting annat. Det blev Sundsvall nĂ€r jag pluggade. Sedan LuleĂ„ en tid och dĂ€refter har jag arbetat mĂ„nga Ă„r i LuleĂ„ och en tid i PiteĂ„, berĂ€ttar hon. 
Efter mĂ„nga Ă„r av arbetspendling arbetar hon idag som kommunikationsansvarig pĂ„ Kalixföretaget Mirror. Just Kalix, och sĂ€rskilt PĂ„lĂ€nge, har alltid haft en speciell plats i hennes hjĂ€rta. 
– Jamen jag Ă€r ju vĂ€ldigt hemkĂ€r, det gĂ„r inte att komma ifrĂ„n. Det hĂ€r Ă€r hemma för mig och i dag som förĂ€lder ser jag sĂ„ mĂ„nga fördelar med att bo hĂ€r, sĂ€ger hon. 

undefined
Sabina och Oskar Lundström brukar ta med barnen pÄ en sparktur. Snart kommer de ocksÄ att kunna sparka till lanthandeln som öppnar inom kort.

De bor i huset dĂ€r Sabina vĂ€xte upp. Tillsammans har de barnen Vide som Ă€r ett Ă„r och fem mĂ„nader och Iris som Ă€r fyra Ă„r. 
Hon Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n ensam om att ha Ă„tervĂ€nt till hembyn. 
– Jag gick skola hĂ€r i byn fram till Ă„rskurs sju. Jag har gamla klasskamrater som ocksĂ„ har flyttat hem med egna familjer. Och det har faktiskt Ă€ven mĂ„nga av mina kusiner, sĂ€ger hon. 
Sabina och Oskar ser en rad fördelar med det. 
– Det blir ju mer liv i byn. Bara en sĂ„dan sak som att vi pĂ„ söndagar har gymnastik för barn i gympasalen hĂ€r. Barnen har ocksĂ„ kompisar som bor nĂ€ra. Vi funderar ocksĂ„ pĂ„ att köra igĂ„ng med fotbollskul för de minsta. SĂ„ att man inte alltid behöver Ă„ka in till Kalix, sĂ€ger hon. 
Oskar som Ă€r idrottslĂ€rare pĂ„ Manhemsskolan har ocksĂ„ varit aktiv inom bland annat fotbollen. Han spelade för IFK Kalix i mĂ„nga Ă„r men de sista fyra Ă„ren som seniorspelare representerade han PĂ„lĂ€nge GIF. 
– Vi blev som ett kompisgĂ€ng som fortfarande umgĂ„s. Men i stĂ€llet för att spela fotboll gör vi andra saker tillsammans. MĂ„nga har ocksĂ„ fĂ„tt barn, sĂ€ger han. 

undefined
FyraÄriga Iris Lundström klappar om en av familjens tvÄ kaniner.

I byn Ă€r en lanthandel pĂ„ vĂ€g att startas upp i nĂ€rtid. 
– Det betyder mycket. Vi bybor fĂ„r försöka att handla sĂ„ mycket som möjligt dĂ€r sĂ„ att den gĂ„r runt och kan leva vidare. SĂ„ att det inte bara blir att köpa sĂ„dant som man upptĂ€cker att man har glömt att handla inne i Kalix, sĂ€ger Sabina. 
– Att kunna ta sparken eller cykeln till matbutiken betyder ocksĂ„ mycket. Det blir ju som en utflykt och nĂ„got som man kanske gör tillsammans med barnen, inflikar Oskar. 
Skolan dĂ€r Sabina gick till och med Ă„rskurs sex Ă€r i dag stĂ€ngd. Det Ă€r dĂ€remot sĂ„ stort tryck pĂ„ byns förskola att man fĂ„tt ansöka om att utöka antalet platser. 

undefined
Kisse strÀcker pÄ sig och lÄter sig kelas med. Men bara för en stund.


– Jag tror att det blir 24 eller 26 barn efter nyĂ„r nĂ€r Vide ocksĂ„ börjar. Sedan kommer ju de som gĂ„r i skolan i Kalix men som sedan kommer hit vid tvĂ„tiden och gĂ„r pĂ„ fritids hĂ€r, sĂ€ger Oskar. 
Föreningslivet Ă€r ocksĂ„ starkt i PĂ„lĂ€nge. 
– Starkare Ă€n i mĂ„nga andra byar, tror jag. Det Ă€r kanske nĂ€stan för mĂ„nga, det ska ju finnas folk till allt. Men det finns en anda att man hjĂ€lps Ă„t, sĂ€ger Sabina. 
För nĂ„gra Ă„r sedan drogs det i gĂ„ng en medlemsfest. Uppslutningen dĂ€r hade knappast kunnat vara bĂ€ttre. 
– Det var vĂ€ldigt mĂ„nga som kom första gĂ„ngen och det har varit stort deltagande Ă„ren som följde ocksĂ„. Det kĂ€nns skoj. Jag tror att mĂ„nga Ă€r mĂ„na om att ha lite gemenskap i byn, sĂ€ger hon.

PÄlÀnge Àr en by i medvind dÀr mÄnga vÀljer att flytta hem. DÀr bor bland andra Oskar och Sabina Lundström med barnen Vide, 1, och Iris, 4.
PÄlÀnge Àr en by i medvind dÀr mÄnga vÀljer att flytta hem. DÀr bor bland andra Oskar och Sabina Lundström med barnen Vide, 1, och Iris, 4.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!