De började med en rejäl svältkur

Tänk dig att leva på 500 kalorier om dagen.Det motsvarar två kanelbullar.Åtta kvinnor och en man gör just detta, varje dag i minst tre veckor, och extrakilon rasar av dem.- Jag får en enorm energi, säger deltagaren Mina Sirkka som också blivit av med sitt sockerberoende.

Bollen är ett populärt träningsredskap. Från vänster Mikael Sandberg, Maria Sellberg, Sandra Eriksson, David Andersson, Britt-Marie Rönnqvist, Jessica Stenman och Emma Roos. Längst bak Mina Sirkka och Ann-Britt Wallin Nilsson.FOTO: Lotta Nilsson

Bollen är ett populärt träningsredskap. Från vänster Mikael Sandberg, Maria Sellberg, Sandra Eriksson, David Andersson, Britt-Marie Rönnqvist, Jessica Stenman och Emma Roos. Längst bak Mina Sirkka och Ann-Britt Wallin Nilsson.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-11-09 06:00
NSD träffar deltagarna i Xtravaganzas viktklubb i klubblokalen, i anslutning till Nova Gym i före detta FO-staben.
De utgör en testgrupp som under fem veckor tillsammans ska gå ner 90 kilo.
De genomgår ett program som syftar till att de ska lära sig grunderna i kost, motion och mental träning.
De inleder med tre eller fler veckors svält, eller lågkaloridiet som professionen faktiskt kallar det.
Under den tiden äter de tre påsar måltidsersättningar som sammantaget ger 500 kalorier om dagen, utöver det bara vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.
"Går det att leva på 500 kalorier? Nej, det går inte. När du bara äter 500 kalorier om dagen förbrukar kroppen överskottet, fettet" förklarar Mikael Sandberg, delägare i gymmet som står bakom viktklubben som finns runt om i landet.
En energikick
Jag vet inte riktigt vad jag väntat mig, kanske ett gäng utmärglade människor som vinglar fram med livlös blick?
En efter en anländer de; pigga, glada, entusiastiska.
Sju kvinnor (en är frånvarande denna vecka) och en man.
De berättar att det mycket begränsade kaloriintaget redan på andra eller tredje dagen gav dem en energikick.
- Det är en stor mental effekt att få den här kickstarten i viktminskningen, belöningen kommer genast och det är en häftig känsla, säger Mikael Sandberg som tillägger att de som går på lågkaloridieten längre än tre veckor gör det efter samråd med läkare.
En liten viktuppgång följer med återgången till att äta mat igen.
Ingen "quick fix"
Syftet med testgruppen är att ge grunderna, förhoppningen är att samtliga ska vilja fortsätta den ett år långa kursen.
Det är så lång tid det anses ta att bryta gamla vanor och etablera nya vanor.
- Det här är ingen "quick fix", det handlar om en långsiktig beteendeförändring, säger Emma Roos, huvudansvarig i viktklubben.
Satsningen är en motreaktion mot banandieten, bantarsoppan, flygvärdinnedieten och alla andra snabba sätt - inte minst gastric bypass (magsäcksoperation) som inledningsvis uppges ha varit
till för dem som av olika anledningar inte kan gå ner i vikt på annat sätt.
- Det är helt vansinnigt att välja operation för att göra det enkelt för sig! En operation förändrar inget beteende och den mat du äter som gör dig överviktig är inte hälsosam ens i små mängder, säger Mikael Sandberg som menar att beteendeförändring ändå måste ske.
Rätt mat...
Syftet med kursen är att gå ner i vikt, men alla återkommer till hälsoaspekten.
- Övervikt, och då pratar jag inte om några trivselkilon utan fetma, är ett samhällsproblem. Det är skadligt för hälsan och förr eller senare blir du sjuk, säger Mikael Sandberg.
När svältveckorna (med måltidsersättningen) är över börjar deltagarna äta enligt instruktionerna:
En knytnäve protein, en handflata kalla grönsaker och en knytnäve varma grönsaker.
Till det fett i form av exempelvis olja, oliver, avokado.
Utan fett kan kroppen inte bränna fett.
...och motion
Några deltagare har motionerat tidigare, andra är nybörjare.
- Jag har inte vågat mig till gymmet tidigare, jag har känt mig för tjock. Det var en enorm kick att få i gång viktminskningen, det gav mig ett bättre självförtroende och nu tränar jag regelbundet, säger Mina Sirkka som också kunnat lägga ett sockerberoende bakom sig.
- Det var tufft att komma ur; jag var trött och på dåligt humör, det var hemskt. Jag intalade mig att jag klarar det här och det gjorde jag.
Ann-Britt Wallin Nilsson berättar att hon har problem med knän och höfter och måste träna för att orka bära sina fel:
- Jag har aldrig tyckt om gymträning. Nu tycker jag att det är roligt, kanske tack vare bra genomgång och att vi har fått börja försiktigt.
Målfokusering
"Nyckeln till att lyckas sitter i huvudet" säger Mikael Sandberg som under gruppträffen, som alltid inleds med genomgång av tankens kraft, återkommer till vikten av att ha en strategi.
- Vart är du på väg? Vilket är ditt mål? När ska du vara där?
Maria Sellberg ställer sig på vågen och hennes leende säger allt.
- Jag är så nära mitt första mål, att gå ner tio kilo, och nu är det bara resten kvar, säger hon som har målet klart för sig.
- Till sommaren väger jag 70 kilo.
FAKTA Fyra tips för att gå ner i vikt

Fotnot:
Två kanelbullar ger lika många kalorier som måltidsersättningarna, men de är inte näringsmässigt jämförbara. Dessutom innebär måltidsersättningarna att deltagarna får i sig alla mineraler och vitaminer som kroppen behöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om