NSD har träffat 18 av de boende i äldreboendet på Floragatan 21 i centrala Kalix.
De mår inte bra, flera av dem berättar om täppta näsor som gör det svårt att sova, andra dras med rinnande näsa och ögon, ytterligare några är hesa.
Bland de värst drabbade finns allergikerna, som får olika reaktioner.
Någon väljer att sova påklädd med öppet fönster året om, i syfte att få in frisk luft.
"Det är mer än tre år sedan vi påtalade detta för fastighetsägaren" säger flera män som har olika besvär.
De anser att det står klart att ventilationen, och nedfallet från ventilerna i lägenheterna, är orsaken till den dåliga luften och dammet i huset.
– Jag sopar och skurar golvet flera gånger om dagen och golvet är täckt av ett vitt damm, men nu har jag skydd för ventilerna och då är problemet mindre i min lägenhet, säger Lilly Nilsson.
Lennart Hellman säger att han inte har haft några hälsoproblem innan han flyttade in i huset, men att han numera får snyta sig "100 gånger om dagen".
Halvdan Olsson säger att han har slem i halsen och försöker hålla rent genom att skura flera gånger om dagen, men att det är hopplöst.
– Hur kan de behandla oss så här? Vårt krav är att vi får ren, frisk luft och ansvariga vet vad de ska göra, säger Lasse Huuva med medhåll av övriga.
Tester som visat att det är drag i ventilationen ger de inte mycket för, de vill veta vad som kommer in med luften, vad som påverkar deras hälsa.
Ingela Rönnbäck är vd vid stiftelsen Kalixbo (Kalix kommun är huvudman) och hon säger att några hyresgäster har hört av sig till dem i frågan.
Vad gör ni?
– Vi genomför återkommande OVK-besiktningar, vi gör filterbyten i maj och oktober månad varje år och vi har inte funnit något fel. Den här tiden på året är det väldigt torr luft och det kan vi inte påverka, säger Ingela Rönnbäck.
Ingela Rönnbäck säger vidare att hyresgästerna själva är ansvariga för att rengöra in- och utsugen i lägenheterna.
Vad är det vita dammet som kommer in i lägenheter på olika våningsplan?
– Jag vet inte vad det är, det ska inte komma in något damm och vi är förvånade över den uppgiften, säger Ingela Rönnbäck.
18 boende berättar om hälsoproblem som de kopplar till inomhusmiljön, vad ska ni göra?
– En bovärd ska åka till boendet och undersöka saken närmare och åtgärda eventuella fel i den tekniska utrusningen, säger Ingela Rönnbäck.