NSD träffar personal vid Kalix sjukhus dagen efter stormötet där planerna offentliggjordes. Planer på ytterligare minskad verksamhet på länsdelssjukhuset:
Nedläggning av operationsverksamheten och - möjligen - minskad intensivvård eftersom förhandlingar om dessa platser pågår.
- Vid det offentliga mötet fick vi den första information vi har fått i den här frågan. Nu har vi också fått tidsplanen, 15 månader, sedan är det slut, säger Britt-Inger Westring som är kritisk till arbetsgivarens brist på information.
- Vi vill också kunna planera våra liv. Vad erbjuder arbetsgivaren oss nu? Nytt jobb, ny utbildning?
Omfattande
Operationsverksamheten vid Kalix sjukhus är mycket mer omfattande än de bråck och gallor som nämndes på kvällsmötet.
Enheten har 15 anställda, sterilcentralen inräknad, och två vårdlag.
Här görs också käkoperationer, mindre ingrepp på cancerpatienter, strumaoperationer, urologiska, gynekologiska och anala operationer, plastiker bröst och buk och vissa operationer för smärtkliniken.
Stort tryck
Trycket på operation är stort, inte minst från Sunderby sjukhus som kommer me d förfrågningar om diverse operationer.
Dessutom har operationslag återkommande lånats ut från Kalix sjukhus till Sunderby sjukhus.
Sjuksköterskorna befarar att patienterna som nu opereras i Kalix kan komma i kläm i den nya, tänkta organisationen med totalt två opererande sjukhus.
Oro för bygden
Elisabeth Hjelm är samordningssköterska på operationsavdelningen och hon poängterar att de planerade operationerna vid Kalix sjukhus (det är vad som finns kvar, reds anm) görs på människor från hela länet.
- Jag är orolig för sjukhusets del, för bygdens del, jag har jobbat så länge så jag är inte så orolig för egen del. Jag får nog jobb någon annanstans, säger Elisabeth Hjelm.
Kalix sjukhus har i dag omkring 430 anställda och ett upptagningsområde med cirka 35 000 invånare (östra Norrbotten).
Kvinnors jobb försvinner
De mest kritiska rösterna gör gällande att först försvinner operationsavdelningen och tillgången till narkosläkare och intensivvård och inom några år är det en stor vårdcentral kvar.
"Vår roll blir att stabilisera och skicka vidare" säger undersköterskan Kurt-Åke Andersson.
Pendla till Sunderbyn?
- Det är för långt och för jobbigt i längden och om jag ändå ska flytta kan jag flytta längre, säger Britt-Inger Westring
- Tyvärr är det ju till största delen kvinnors arbetstillfällen som går förlorade.
Prioritera
Bo Wikström undrar om det inte är dags att landstingspolitikerna prioriterar.
- Division operation ska spara 50 miljoner kronor, division medicin har sparkrav på mångmiljonbelopp, primärvården måste spara. Vi kan inte fortsätta spara på det här viset. Är det inte dags att bestämma sig för vad som är viktigast? Hälso- och sjukvård? Kultur? Trafik? Utbildning? undar Bo Wikström och fortsätter:
Folkets åsikt
- Det betyder inte att landstinget ska sluta satsa pengar på exempelvis kulturen, men frågar du befolkningen i länet så får du nog ett klart svar avseende vad som är viktigast av allt.