Chefsposterna fler
Kalix kommun har fem nya områdeschefer med 40 000 kronor vardera i månadslön. Samtidigt anses det inte finnas pengar till cafékvällar för ortens äldre.- Det finns inget samband däremellan, säger socialchefen Mikael Lekfalk.
Foto:
Han protesterade mot Kalix kommuns senaste nedskärningsplaner:
Minskad personal (rehabbiträden) bland de boende, vilket skulle få konsekvensen att trivselaktiviteter som gymnastik, bingo, sångstund, caféer och samvaro med kyrkan inte skulle kunna genomföras.
"Det kan bli en konsekvens och det är mycket tråkigt, men vi måste lägga pengarna på renodlad kärnverksamhet" sade Mikael Lekfalk då.
"Det känns hopplöst att tänka sig att jag ska sitta ensam och glo ut genom fönstret varje dag hela veckan lång" sade Ruben Nilsson till NSD.
PROs samorganisation i Kalix sågade också förslaget och pekade på möjligheten att spara på mellancheferna och lägga mer tilltro och ansvar på personalen som gör jobbet.
Fler chefer är modellen
Mikael Lekfalk säger att det var sex områdeschefer i den nya organisationen, minskningen förklaras med sparkrav.
Fem nya chefer, varför?
- Vi har haft problem med ledarskapet och det har bland annat märkts på återkommande budgetunderskott. Cheferna har inte haft förutsättningar att vara bra chefer; de har saknat teoretiska grunder eller haft för många underställda. Områdescheferna har förmåga att tänka mer strategiskt och de har visat prov på bra ledarskap, säger Mikael Lekfalk som är den som står bakom beslutet med fem nya chefer (alltså inte ett politiskt beslut) och uppger att fler chefer - eller "ett närmare ledarskap" som han kallar det - varit "ett av mina mantran sedan jag började på det här jobbet".
PRO föreslår färre chefer och självstyrande grupper, du gör tvärtom?
- Ja, jag har ingenting till övers för det förslaget, jag tror inte alls på det. De goda exemplen har tvärtom ett tydligare ledarskap med chefer som ansvarar för personalgrupper på max 25-30 personer, säger Mikael Lekfalk.
Mikael Lekfalk påminner om att kraven på den sociala sektorn ökar hela tiden, inte minst för att de äldre blir fler.
Att spara på rehabbiträden och samtidigt anställa fler chefer kan framstå som en konstig prioritering?
- Det förstår jag inte. Jag är en stor förespråkare för att vi ska satsa mycket mer på rehab och förebyggande arbete, alltså bland annat trivselaktiviteterna, och förslaget som innebär minskningar som hotar dem är än så länge bara ett förslag. Vi är alla överens om att en nedskärning på det området är ett kortsiktigt tänkande, säger Mikael Lekfalk som inte godkänner resonemanget att han prioriterar fler chefer framför oförändrat antal personal i de äldres vardag.
Hur kommer de äldre och funktionshindrade att märka av den här satsningen?
- Vi kommer att klara ekonomin bättre och bättre stöd till enhetscheferna ger högre kvalitet i verksamheterna, säger Mikael Lekfalk.
Många äldre uppfattar trivselaktiviteterna som kvalité, och kanske den enda möjligheten till samvaro, i deras liv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!